Администрација одлазећег америчког председника Барака Обаме  је суочена са озбиљним проблемом: откривањем да су лажне гласине попут случаја «покушаја руских хакера да упадну у електро систем компаније Бурлингтон Елецтрик», мишљење је  утицајног америчког часописа Политико.

Откако су  брзо демантовани  извештаји медија, о наводном упаду руских хакера у систем електране у Вермонту, улио се страх у експерате  о сајбер безбедности. Они страхују да следи лавина лажних оптужби против Русије јер ће америчке компаније покушавати да одговоре захтевима  управе и вероватно тражити било шта што би могли повезати са руским сајбер нападима на своје системе, «- каже Политико.

 

«Међутим све ове приче које се могу лако оспорити, доводе у  сумњу оптужбе против Русије  и подривају аргументе администрације», —пише Политико.

 

Подсетимо, да је раније лист Вашингтон пост, позивајући се на изворе у америчкој администрацији објавио вест да се руским хакерима  приписује «злонамерни малвер програм  у систему компаније Бурлингтон Елецтрик. Међутим, руководство  Бурлингтон Електрика  је изјавило да је након провере рачунара малвар откривен у само једном лап топу,  који није ни повезан на енергетску мрежу.

 

Тагови: ; ;