Француска полиција је на основу међународног налога за хапшење који је издала Србија вечерас ухапсила председника Алијансе за будућност «Косова» Рамуша Харадинаја.

 

 

Француска полиција је, на основу међународног налога за хапшење који је издала Србија, ухапсила председника Алијансе за будућност тзв. Косова Рамуша Харадинаја. Његово хапшење је потврдила породица Харадинај, док су, како јављају приштински медији, власти Француске о његовом притварању обавестиле власти у Приштини.

 

Потреницу против Харадинаја Србија је издала 2006. године због сумње да је починио ратне злочине. И албански ТВ Клан јавља да се Харадинај налази у затвору у Француској. Претходно је хапшен у Словенији 2015. године али је убрзо и пуштен.

 

Независни посланик у «Скупштини Косова» Иљир Деда оценио је вечерас да је хапшење председника Алијансе за будућност Косова (АЗБК) Рамуша Харадинаја апсолутно неприхватљиво.

 

«Његово хапшење на основу налога за хапшење Србије апсолутно је неприхватљиво. Не може бити листа за хапшење на једној страни, а на другој страни ‘дијалог за нормализацију односа’. Дијалог са Србијом не може бити настављен у овом формату», написао је Деда на Фејсбуку и затражио да Харадинај буде одмах ослобођен.

 

Деда је написао да «Влада Косова» треба да се опамети — или да служи грађанима и «Косову» или да оде.

 

Подсећамо, Србија терети Харадинаја због убистава и тешких злочина на Косову и Метохији током 1998, 1999. Он се помиње и као осумњичени у предметима који се воде у Србији. Против једног од лидера ОВК српско правосуђе је подигло 108 кривичних пријава под сумњом да је извршио кривична дела тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила. Њему се за ратне злочине судило и пред Хашким трибуналом који га је 2012. године ослободио по свим тачкама оптужнице.

 

Харадинају се на терет ставља да је одговоран за смрт 500 цивила, док је заповедао терористичком ОВК у оперативној зони «Дукађини». Ратни злочини чињени су према људима у Пећи, Ђаковици, Дечанима, Истоку и другим градовима у тој зони.

 

Многи од настрадалих су протерани, убијани или мучени, неки су завршили у локалним логорима, а сумњичи се и за трговину људским органима.

 

Харадинај је и првоокривљени у истрази за злочин у хотелу «Паштрик» у Ђаковици. У истрази се дошло до информација да је, 12. јуна 1999., Харадинај у собу хотела увео тада малолетну Ромкињу Г. Т., која је тог дана требало да се уда. Најпре је претукао са више удараца по глави и телу, да би је после силовао.

 

Извор Новости

 

Тагови: ; ; ;