Украјинска војска свакодневно тражи ново топовско месо. Јер како пишу разни секретари војске и такозваног «штаба АТО» губици су велики «али они постоје». При том губици су велики иако борбених дејстава и нема. Разлог за то је што у украјинској војсци увек има алкохола.

 

 

И нема никога да успостави ред.

 

Заиста многи мајданци који су дошли у војску раније нису служили војску, ни украјинску ни совјетску. Не знају ни шта је ред, ни шта је војна дисциплина. Официрски састав је посебна прича. Лажни мајори и козачки атамани, преваранти попут Семена Семенченка. Не знају да командују, не владају војним вештинама. Стање као код банде разбојника. И какво знање могу да имају?

 

И овај проблем руководство армије настоји да реши хитно. Ако се проблем са војницима решава тако што полиција и војни комитети лове и припремају војнике као стоку за клање, са официрским кадром је просто катастрофа. Они не желе да гину за чоколадног барона целе Украјине.

 

Сад то покушавају да изведу на леп начин. Данас је украјински председник Петро Порошенко потписао закон којим се гарантује очување радних места и зарада лицима која су позвана на војну службу као официрски састав. Тако се у закон уноси нова одредба «лица позвана на војну службу у официрски састав. Тако је и у Кривични закон унет нови члан који дефинише «официрски састав».

 

И сад ако официри буду одбијали службу — одмах на суд и затворска казна.

 

Такође измењен је и Члан 11 Закона Украјине «о војној обавези и војној служби», тако да сад стоји да се особе са вишим нивоом образовања «обавезно позивају» док је раније било да «могу бити позвани».

 

Такође замењена је одредба «студенти високошколских установа 3-ег и 4-тог степена са дневном формом обуке» на «грађани Украјини чији је ниво образовања већи од основног».

 

Тј. сад у војну службу на период од 18 месеци могу бити позвани не само резервни официри који су завршили војне школе и нису прошли службе у узрасту до 43 године, него и студенти који се још увек налазе на универзитетима.

 

Позив ће бити спроведен на основу налога министра одбране. Истина закон већ постоји, тачније брзо је коригован а председник је издао указ. Међутим, ово није мобилизација, момци него само позив. Истина приликом ранијих мобилизација позвано је око 20 хиљада становника Украјине.

 

Такође данас током састанка са руководећим саставом оружаних снага Главнокомандујући ВСУ Виктор Муженко рекао је да је у 2017 као начин за попуњавање официрског кадра и позив на официрску службу на период од 18 месеци.

 

«Морамо да систематизујемо податке о резервним официрима. То су особе које су стекле овај чин а не користе га. Годишње тај чин добије 9-10 хиљада људи. То је снажан ресурс који је неопходно искористити»- рекао је он.

 

На основу свега наведеног јасно је да се Украјина спрема за рат, тачније за интензивирање рата у Донбасу.

 

Можда и за провокације против Русије.

 

Због тога што пијани и необучени Мајданци и такозвани «добровољачки батаљони» које поједини у Украјини зову војском, нису знали ни могли да се носе са бившим рударима од којих је већина прошла обуку или у украјинској или совјетској војсци. Сад су потребни они који бар нешто знају.

 

И студенте ће почети да хватају и терају у «АТО» — превише је то у Украјини компликовано.

 

Дакле рат до победоносног краја?

 

 

Тагови: ;