Одлазећи амерички Председник је изгубио на свим фронтовима у директној конфронтацији са руским лидером, пише норвешки лист Dagbladet, додајући да се међу лидерима две земље већ дуже време води веома лични дуел на највишем нивоу.

 

«Што се тиче личног дуела између Барака Обаме и Владимира Путина, битка је скоро готова», закључује лист.

 

Прва битка у рату између Путина и Обаме се тиче Сирије 2013 године, након што је Председник Башар ал-Асад прешао Обамину «црвену линију» користећи хемијско оружје против становништва своје земље. Путин није чекао са интервенцијом и спасао је Асада америчких бомби присиливши Сирију да елиминише залихе хемијског оружја. Споразум је постао Путинов дипломатски тријумф и спас за Обаму који није желео да се дубље меша у сукоб у Сирији. Могуће је да је касније зажалио због тога. 1:0 за Путина.

 

 

Током времена, центар сукоба између САД и Русије је прешао у Украјину, где је Путин анектирао Крим и подржао проруске побуњенике на истоку. У лето 2014 САД и ЕУ су увеле санкције против Русије, а Русија је одговорила контрасанкцијама које су нанеле много штете у ЕУ. Путин је успоставио контролу на Криму и немирима у источној Украјини и тако загосподарио игром око будућности Украјине. Ниске цене нафте су и даље много већи разлог за лоше стање руске економије од санкција. 2:0 за Путина.

 

У септембру прошле године је Русија учествовала у непријатељствима у Сирији на страни Башара ел Асада. То је преломило ток рата и почетком децембра је Асад преузео контролу над Алепом, што је претворено у прави тријумф. Он се тиме адекватно осветио за Обамину изјаву из 2013 године, када је рекао да је Путин попут «школског силеџије» и да га подсећа на «дечака који је пропустио час на Камчатки». Та изјава је јако наљутила Путина. 3:0 за Путина.

 

У четвртак је постало јасно да је Русија у стању да уврсти Турску као партнера у успостављању примирја са циљем да се постигне политичко решење у Сирији. Заједно са Ираном, две земље су се ангажовале у дипломатији која у потпуности искључује САД из питања везаних за Сирију. Путин је постигао дипломатски супергол понизивши Обаму, тим пре што је Турска чланица НАТО, а изабрала је Русију за партнера. 4:0 за Путина.

 

Међутим, најважнији тријумф Путина је избор Доналда Трампа, следећег Председника САД. Можда никада нећемо сазнати да ли је Путин утицао на изборне резултате у САД. Али, демократе су покушале да играју на «карту-Путин» у америчкој предизборној кампањи, покушавајући да повежу Трампа и Путина, и нису успели. И Путинов миљеник је постао Председник. 5:0 за Путина.

 

У петак је Путин је извео невероватан трик против Обаме. Одбио је да протера америчке дипломате као одговор на Обамино протеривање руских дипломата из САД и, уместо тога, позвао децу америчких дипломата на прославу јелке у Кремљу. Путин је обезвредио Обамину објаву рата, рекавши да је то манифестација бедне кухињске дипломатије. Трамп је тренутно реаговао, одмах написавши на свом Твитер налогу да је одувек знао да је Путин паметан момак. Тако су Обаму оплели и Путин и Трамп, а Путин је поново елегантно постигао циљ. 6:0 за Путина.

 

Ката

Тагови: ; ;