Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да Република Српска тачно зна где се налази граница између два ентитета у БиХ и да сви могу бити сигурни да ће та граница бити успостављена.

 

Председник Српске рекао је новинарима у Бањалуци да је цео проблем у вези са границом настао девастирањем Дејтонског споразума интервенцијама међународног фактора и нехтењем да се наметне одредба тог споразума о утврђивању међуентитетске линије разграничења.

 

 

„Још 2006 године смо тражили заједничку комисију у коју Муслимани нису дали своје људе и не можемо на тај начин да то решимо. То нисмо завршили, али знамо где је“, каже Додик, додајући да је једино важна ентитетска линија успостављена Дејтонским споразумом, а да је све друго наметнуто покушајима разних комисија и неких у Сарајеву да нешто друго креирају.

 

„Једино је веродостојна она која је утврђена у Дејтону и тачно је тамо речено да је промена те ентитетске линије могућа само ако се две стране-Српска и ФБиХ о томе договоре. Било је неколико случајева да је та линија померена, што је било логично, а сва друга померања апсолутно нису логична и остаје само оно што је зацртано у Дејтону“, каже је Додик, додајући да је и од високих представника тражено да се реши питање границе, али су они увек говорили да то неће Муслимани.

 

„Па шта ако неће. То чујем од неких Срба да неће Муслимани да гласају или да се на дневни ред стави закон о Уставном суду. Ако је ствар о „нећемо“, па ми нећемо БиХ. Зашто они имају право на своје нећу, а ми немамо. Ако је политичка концепција сарајевског политичког круга да неће, онда ни ми нећемо. Ако ви нећете да се Уставни суд уреди како треба, шта ће нама БиХ“, рекао је он, позивајући све у БиХ да се реше нагомилана питања и да нико никога не негира и да се уважава право свакога, преноси Срна.

 

Ката

Тагови: ; ;