Након што је председавајућег Председништва БиХ Младен Иванић тражио од Министарство одбране БиХ да се приликом његовог појављивања на обележавању Дана РС 9 јануара ангажује почасна јединица ОСБиХ, на коју он има право као члан Врховне команде Оружаних снага, Министарство је захтев одобрило.

 

 

Међутим, одмах затим је уследило писмо из штаба НАТО у БиХ са упозорењем да је учешће било ког припадника Оружаних снага БиХ у било ком сегменту програма Дана Републике Српске неуставно. Истог момента је Министарство одбране БиХ стопирало властиту одлуку о ангажману Оружаних снага БиХ и одобрило да војни оркестар ОСБиХ може да учествује на прослави 8 јануара, али не и на сам Дан Републике Српске.

 

„Систем пукова, укључујући и Трећи пешадијски пук у Републици Српској, је успостављен споразумом сва три конститутивна народа како би се креирао механизам за неговање посебних наслеђа и традиција. У складу са договореним, све активности пукова се морају одобрити кроз ланац командовања који је дефинисан законима и прописима у области одбране. Министар одбране је био у праву када није одобрио учешће ОС БиХ у активностима 9 јануара“, каже бригадни генерал Giselle M. Wilz, командант NATO Штаба Сарајево.

 

„Припадници ОС БиХ су положили заклетву да ће бранити уставни поредак БиХ. Осим тога, Закон о одбрани јасно каже да активности које су у супротности са Општим оквирним споразумом за мир представљају основ за смену са дужности. У овом тренутку, учешће било ког припадника ОС БиХ у било којем делу програма „Дана Републике Српске” 9 јануара представљало би кршење Закона о одбрани. Према закону, те особе би подлегле дисциплинским мерама, укључујући и отпуст из војне службе. Њихови поступци би се могли разматрати и у контексту Анекса 1А Општег оквирног споразума за мир у БиХ, рекао је он, а пренеле Независне новине, позивајући се на N1.

 

Ката

Тагови: ; ; ;