Новинар Марко Јурич, који је недавно добио отказ на локалној ТВ З1 због коришћења усташког поздрава „За дом спремни“ у програму, организује проусташки перформанс на Бадњи дан – 6. јануара, што се међу Србима у Хрватској доживљава као претња и застрашивање.

 

 

Тзв. Хрватска православна црква и Пројект Велебит организују јавни перформанс „Велико посвећивање воде поводом празника Богојављање“, односно Света три краља, на Цвјетном тргу у Загребу.

 

Перформанс ће се, како су најавили, одржати у трговачком центру „Центар Цвјетни“ у његовом приземљу, пренела је Н1.

 

 

Председник СНВ-а и посланик у хрватском Сабору Милорад Пуповац је овај потез оценио као „провокацију и претњу“.

 

«Постоје два таква удружења у Хрватској, које промовишу наопаку политику Хрватске православне цркве, која призива зло. То желе да раде сутра на православни Бадњи дан у непосредној близини храма Преображења Господњега у Загребу. Ми разумемо то као застрашивање, као покушај ометања и неку врсту претње» – рекао је Пуповац на пријему поводом православног Божића.

 

Он је за Н1 рекао да се нада да ће надлежни органи, у складу с позивитним прописима, учинити све да верници који буду долазили на Бадњак и на Божић у ту цркву без провокација и без покушаја ширења страха прославе рођење Христово.

 

 

Тагови: ; ; ;