Пише др Владимир Козин

 

Према изјавама портпарола Пентагона, одлазећа администрација Барака Обаме је изразила спремност да у Европи размести систем Вулкан, који оружане снаге САД користе од 1995 године за брзо постављање мина бацањем из специјално опремљених хеликоптера, из возила на точковима и гусеницама.

 

 

У складу са концепцијом тог система, противтенковске и противпешадијске мине се стављају у специјалне вишецевне лансере који се монтирају на поменутим носачима,по 960 мина по једном хеликоптеру и 160 мина по једном возилу, а затим се разбацују на различите стране током вожње.

 

Таква количина мина омогућава да се у прилично кратком року формирају минска поља велике површине, која онемогућавају приступ евентуалном противнику великим војним објектима и већим концентрацијама војних снага и ратне технике.

 

Појављивање система „Вулкан“ у Европи тешко да може да доведе до радикалне промене равнотеже снага на европском континенту. Међутим, поред модернизације америчког тактичког нуклеарног наоружања на европском континенту, складиштења додатне количине тешког наоружања северноатлантске алијансе, уз размештање система ПРО САД и НАТО, повећавање броја њихових војних вежби са антируском оријентацијом и јачање бродских групација у том делу света — циљ изјава администрације Барака Обаме о спремности да пошаље у тај регион света специјалне брзе „бацаче мина“ јесте одржавање сталне војно-политичке напетости у региону.

 

Четрдесет четврти Председник САД, који представља интересе Демократске странке, очигледно је намерио да новом газди Беле куће Доналду Трампу остави крајње опасно „војно наслеђе“ у виду гомилања сувишног наоружања и значајног интензивирања војних активност практично у свим деловима света, укључујући Европу. Фигуративно говорећи, оставља му својеврсну „темпирану мину“.

 

Постоји нада да ће Доналд Трамп, ступивши на дужност Председника САД, ипак успети да смањи војну напетост коју су, без икаквог основа и једнострано подигле САД и њени најближи савезници из Северноатлантске алијансе.

 

Новоизабрани амерички Председник је обећао да ће укинути до 70% указа Барака Обаме који нису у складу с интересима САД, укључујући оне који се тичу војно-политичке области. Разуман потез. Јер, не треба затрпавати Европу „монблановима“ оружја, већ уместо тога треба покренути механизам стварног попуштања напетости преко квалитативно новог конструктивног и ефикасног модела, преносе fakti.org

 

Ката

 

Тагови: ; ; ;