Трећи пешадијски пук Оружаних снага БиХ ће учествовати на прослави Дана Српске упркос томе што је Министарство одбране БиХ објавило да у церемонији обележавања Дана Републике Српске може учествовати Војни оркестар Бањалука, али не и припадници Трећег пука.

 

 

„Инсистирам да и 40 припадника Трећег Република Српска пука, које је тражила служба Председника Републике Српске, учествује у свечаности. Само тако и никако другачије. У БиХ не можемо функционисати на принципу уцена — ово може, оно не може», рекао је заменик Министра одбране БиХ Борис Јеринић.

 

Додик је дан раније изјавио да, ако у прослави не учествује цео Трећи пук, онда му не треба ни Војни оркестар, додајући да потезе Министарства одбране БиХ сматра непријатељском активношћу према РС.

 

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић је изјавио да је позивање на одлуку Уставног суда БиХ у вези забране учешћа Трећег пука ОС БиХ на обележавању Дана РС потпуно незаконито.

 

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић је изјавио да Трећи пешадијски пук, који баштини традицију Војске РС, има обавезу да се одазове позиву Председника РС да учествује у програму обележавања 9 јануара и осудио је одлуку Министарства одбране БиХ.

 

Ката

Тагови: ; ; ;