У центру Загреба недалеко од Саборне цркве Преображења Господњег данас је одржан проусташки перформанс у организацији такозване хрватске православне цркве и десничарске организације «Пројект Велебит.

 

 

 

На Цвјетном тргу, пред окупљених десетак грађана, вођа «Пројекта Велебит» Марко Јурич затражио је од државе да региструје такозвану хрватску православну цркву и обезбеди јој простор за служење литургије.

 

Он каже да ће се у противном окупљати у центру Загреба док њихов захтев не буде испуњен, преноси портал «Индекс».

 

«Зашто Хрватска занемарује више од 16.000 Хрвата који су се изјаснили као православци? Можда зато што они не певају четничке песме», рекао је Јурич, који је недавно добио отказ на загребачкој телевизији због величања усташтва.

 

Он је критиковао хрватске политичаре што су ћутали док је на божићном пријему Српског народног већа у Загребу изасланих премијера Србије Владимир Божовић, како каже, вређао Хрватску.

 

«Требали су ми рећи губи се тамо у свој четнички брлог у Београд одакле си и дошао», рекао је Јурич, чија организација позива Хрвате на «самоорганизовање јер се Срби наоружавају».

 

Он каже да не морају више сваки дан неком да се правдају да ли су усташе или не.

 

«Нећемо се више повлачити и задња порука је — крећемо у напад», поручио је Јурић.

 

На сајту «Пројекта Велебит» наводи се да је данас одржан «први јавни обред хрватске православне цркве у центру Загребу након 72 године».

 

Непризната хрватска православна црква основана је пре неколико година по узору на истоимену цркву коју је 1942. основао усташки режим Анте Павелића.

 

 

 

Тагови: ; ;