Највиши званичници Републике Српске положили су венце палим борцима РС, а за ту прилику постројен је Трећи пешадијски пук Оружаних снага БиХ по наређењу педседавајућег Председништва БиХ Младена Иванића.

 

фото: РТРС

 

 

Полагањем венаца палим борцима РС почело је обележавање Дана РС, 9. јануара, када ће у Бањалуци бити одржана централна свечаност, којој ће присуствовати и председник Србије Томислав Николић.

 

 

Припадници Трећег пука, њих 40, као и Војни оркестар Оружаних снага постројен је испред места на којем званичници Републике Српске полажу венце.

 

Венце су положили председник Републике Српске Милорад Додик, председавајући Председништва БиХ Младен Иванић, и остали званичници Републике Српске.

 

дан Републике Српске
фото: РТРС

 

Након полагања венца, Иванић је изјавио да је наредио постројавање јединице јер на то, како је рекао, има право, али да ова почасна једница ОСБиХ неће учествовати у свечаној смотри 9. јануара.

 

Председник Републике Српске Милорад Додик је након полагања венаца рекао је да се народ на референдуму трајно определио за обележавање 9. јануара, Дана Републике Српске.

 

«Све спекулације и напади који долазе због обележавања овог празника нису неочекивани, али у сваком случају наше опредељење за обележавање Дана Републике јесте и наша одговорност према онима који су страдали за Републику Српску, али и према будућности», рекао је Додик новинарима.

 

 

Додик је напоменуо да би они који желе да забране Дан Републике Српске «желели да укину нашу будућност и постојање».

 

Коментаришући присуство почасне јединице Оружаних снага БиХ, коју чине припадници Трећег пешадијског (Република Српска) пука активностима поводом обележавња Дана Републике Српске, Додик је рекао да га не интересују Оружане снаге БиХ, јер су снаге НАТО савеза.

 

Он је нагласио да ће се залагати да Република Српска води политику потпуне неутралности када је реч о војним савезима.

 

Венце су на спомен-обележје осим Иванића и Додика положили и председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијерка Републике Српске Жељка Цвијановић, представници институција Српске и БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

 

фото: РТРС

 

Постројавање војника Оружаних снага БиХ била је, иначе, главна тема протеклих дана у БиХ с обзиром на то да трочлано Председништво БиХ није постигло сагласност о томе. Министарство одбране је најпре одобрило само присуство припадника Војног оркестра ОСБиХ, али је и то касније повучено на интервенцију канцеларије НАТО у БиХ.

 

Уставни суд БиХ је, поводом апелације бошњачког члана Председништва Бакира Изетбеговића, који је и председник Странке демократске акције, прогласио неуставним обележавање 9. јануара као Дана Републике Српске, али су се грађани РС на референдуму изјаснили да 9. Јануар остаје државни празник — Дан Републике Српске.

 

 

И.Т.

 

 

 

Танјуг

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;