Пољска од САД и НАТО тражи стално присуство на источном крилу НАТО јер «напетост с Русијом представља једну од две највеће претње по безбедност Европе», изјавио је заменик шефа пољске дипломатије, задужен за европска питања.

 

 

«Настојаћемо да те ротације (снага) буду тако учестале, да практично може да се говори о сталном присуству. Пољска дипломатија стално подсећа да је источно крило НАТО област веома озбиљних геополитичких тензија. То је један од два главна проблема безбедности у Европи, и зато у вези с тим ништа се не завршава, већ је тек почетак дугог процеса», казао је Конрад Шимањски у суботу увече пољској приватној телевизији ТВН24.

 

 

У Пољску је у суботу стигла претходница америчке оклопне бригаде 4. пешадијске дивизије, са 250 од укупно 3.500 војника који ће са 1.300 возила, од чега 87 тенкова, бити распоређени у Пољској. Од фебруара ће се распоредити и у другим земљама источног крила и учествовати у вежбама и маневрима.

 

Америчка оклопна бригада завршиће размештање у Пољској 12. јануара, а 14. јануара планиран је свечани дочек америчких војника.

 

Шимањски је признао да Пољска још не зна какве су намере администрације новог америчког председника Доналда Трампа и како ће се његове изјаве о потреби нормализације односа са Русијом одразити на операцију «Атлантик ризолв» (Atlantic Resolve) за непрестано јачање америчког војног присуства у Европи.

 

«Данас немамо потпуна сазнања јер та администрација (Трампова) још није почела да ради. То ће се показати у току наредних месеци, када ћемо видети не само декларације, овакву или онакву причу, него чињенице», рекао је Шимањски.

 

 

Пољска је једна од ретких европских чланица НАТО у свом региону која испуњава обавезу улагања два одсто БДП-а у одбрану.

 

 

И.Т.

 

 

 

Извор

 

 

Тагови: ; ; ;