Спреми се Америко, страшни руски Су-35 сада имају и Кинези. Ти авиони су већ стигли у центар за обуку Ратног ваздухопловства Народноослободилачке армије Кине у Цанчжоуу, провинција Хебеј, баш на Божић, извевши лет из предузећа за производњу авиона КнААПО из Комсомољска на Амуру, пише на блогу BMPD који је објавио Московски центар за анализу стратегија и технологија.

 

 

Како наводе градске власти Комсомољска на Амуру, прва четири Су-35 званично су предата Пекингу 20 децембра, а у Кину су долетела 25 децембра. Првобитно је било предвиђено да Руси испоруче те авионе почетком 2017 године, али су се сложили да убрзају примопредају до Божића. На сајту градске управе Комсомољска на Амуру се каже: „Ловци су успешно стигли на одредиште“.

 

Руско-кинески споразум, потписан у новембру 2015 године, предвиђа испоруку 24 авиона Су-35 и вредан је око две милијарде долара. Руси су у почетку хтели да добију много већу наруџбину, али су морали да пристану на услове Пекинга, јер се плаше да би Кинези могли да покушају да копирају напредне технологије Су-35 као што су раније радили са другим наоружањем.

 

„Русија и Кина су потписале споразум о заштити интелектуалне својине. Ловац ће бити заштићен од копирања без лиценце“, наводи се на сајту градске власти Комсомољска на Амуру.

 

Али, Русија је потпуно свесна да би њен споразум са Кином о заштити интелектуалне својине могао да буде бесмислен.

 

Говорећи 15. новембра на ручку у Центру за националне интересе, пензионисани генерал-потпуковник Јевгениј Бужински, који је председник руског Центра за политичка истраживања, рекао је да Русија не намерава да преда Кини највредније технологије без предузимања мера предострожности. Кинеска верзија Су-35 ће се разликовати од оне коју користи руско Ратно ваздухопловство.

 

„Имамо извозну варијанту и верзију за унутрашњу употребу. Кинези умеју да одлично копирају било шта“, рекао је Бужински.

 

Међутим, Русија је уверена да ће њена техника у кинеским рукама бити безбедна, у првом реду, изузетно важан мотор АЛ-41Ф1С компаније „Сатурн“.

 

„Они не умеју да производе моторе. Ми смо пристали да испоручимо моторе за Су-35, али на срећу, како су ми рекле колеге које су стручњаци за авио-моторе, АЛ-41Ф1С је немогуће копирати, пошто је практично немогуће доћи до његовог срца а да се у потпуности не уништи“, казао је Бужински.

 

Но, не би требало искључити могућност да је копирање било главни мотив Пекинга приликом куповине Су-35. Кина ради на сопственим модерним невидљивим ловцима, као што су J-20 и J-31, али Кинези значајно заостају у производњи реактивних мотора. Познато је да J-20 користе руске моторе АЛ-31ФН компаније „Саљут“, који су били конструисани за модификације руског Су-27.

 

Иако је Москва уверена да Кина неће умети да тачно копира напредне технологије Су-35 и С-400, Пекинг је доказао да веома вешто краде технологије. Тренутно се не може рећи колико ће бити ефикасне руске заштитне мере које не дозвољавају Кинезима да у потпуности копирају СУ-35 и његове моторе. Време ће показати, пише уредник The National Interest за војна питања, а преносе fakti.org

 

Ката

Тагови: ;