Вашингтон се током процеса решавања конфликта у Сирији претворио од лидера у посматрача, водећа улога припала је Москви, наводи се у материјалу који је објавила агенција АП.

 

 

 

„Државни секретар САД с времена на време разговара са руским, турским и арапским министрима иностраних послова о покушајима да се успостави прекид ватре, некад се консултује са опозицијом. Ипак, до почетка председничког мандата Доналда Трампа остало је мање од две недеље и администрација Обаме више не тврди да игра водећу улогу у међународним преговорима, чији ток је усмеравала током неколико година.“

 

„Лидерство је прешло на Русију и у мањем степену на Турску и Иран. Русија се, након што је помогла сиријској војсци да истисне последње побуњенике из града Алепа прошлог месеца, позиционирала као миротворац“, нагласили су у чланку.

 

„Узимајући у обзир да нема никаквог сигнала о томе какве кораке планира да предузме администрација новоизабраног америчког председника Доналда Трампа у Сирији, дипломате САД се са опрезом односе према томе да буду део неких иницијатива које захтевају америчко учешће“, указује АП.

 

 

И.Т.

 

 

Извор

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;