Председник Чешке Милош Земан је у редовном месечном интервјуу поновио да је у терористичким нападима дошао ред на Чешку и да није питање да ли ће терористи напасти, него када. Он је похвалио план Министарства унутрашњиох послова да се у Устав унесе право Чеха да пуцају и убијају терористе.

 

 

„Наравно. На реду смо. Ако читате извештаје обавештајних служби, свака ће вам то рећи. Није питање да ли ће се десити, него када. Зато сам за превентивне мере које напад не могу да искључе, али могу да смање ризик”, казао је Земан у ТВ-интервјуу за чешки таблоид Блеск.

 

„То је опасно. Када би се радило о индивидуалним нападима, као норвешког екстремисте Брејвика, то би било трагично и тужно, али не тако опасно као организовани терористички напади. Каква је то ЕУ која није у стању да брани своје границе? Узмите тог Тунижанина из напада у Берлину. Мувао се по целој Европи, имао је на души неколико злочина, а нико га није депортовао. Ми не умемо да их депортујемо, остављамо их на територији ЕУ, а онда се чудимо што нападају”, казао је Земан.

 

Да би се смањио ризик од терористичког напада и број потенцијалних жртава, Земан се заложио да у Чешкој не ојача муслиманска заједница добију право гарантовано Уставом да пуцају на терористе. Председник би то право проширио и на то да грађани могу лично, легално ватрено оружје да уносе у објекте где је сада то забрањено.

 

„Погледајте по Европи и читајте у којој мери су муслимани уопште способну да се интегришу. Читајте о гетима где полицајци не смеју да уђу. То што причам није лаж, него чињенична ствар. Знају је сви који се том темом баве. Код нас је муслиманска заједница мала. Ја упозоравам да она не сме да ојача јер би то било опасно. То није ксенофобија”, рекао је Земан, додајући да је интеграција вијетнамске или украјинске заједнице у Чешкој одлична.

 

Ката

Тагови: ; ; ;