Бивши премијер Украјине Микола Азаров признао је могућност стварања владе у егзилу, објавиле су  «Новости».

Азаров је на челу «Комитета за спас Украјине», који је покренуо поступак о признавању догађаја у Украјини 2014  као држвни удар. Према бившем  премијеру, одлука Дорогомиловски суда Москве омогућава да се суд бави  сличним тужбама  у међународним судовима.

 

Политичар је додао да је Комитет такође може да створи владу у егзилу. Међутим, према његовим речима, за тај чин  Украјина  «треба да буде зрела».

 

«Владајућа елита која је преузела власт незаконито, практично није у стању да обавља своје функције» — рекао је Микола Азаров.

 

Главни трг у Кијеву — Тргу независности – био је окупиран од стране присталица евро интеграција 21. новембра, 2013. године. Разлог за протесте је одлука владе Микола Азарова да обустави потписивање Споразума о придруживању са ЕУ. Касније, Мајдан је постао центар сукоба снага безбедности и радикала.

Резултат сукоба, у којима је опозиција је у више наврата пупотребљавала  оружје и «молотовљеве коктеле», је на десетине мртвих на обе стране.

 

У фебруару 2014 парламен Врховне Раде је изгласао свргавање  председника Виктора Јануковича, који је био приморан да напусти Украјину.

Тагови: ; ; ;