Снежне олуjе и изузетно ниске температуре у Eвропи однеле су више десетина живота, одсекле села од градова, изазвале несташице струjе и воде, заледило реке и jезера, обуставило авионске летове и узроковале броjне саобраћаjне несреће.

 

 

Ванредна ситуациjа jе проглашена у неколико општина на jугу и jугозападу Србиjе, а броjна села Пештарске висоравни су «одсечена» високим снегом, због чега jе више од 100 људи евакуисано.

 

Ледоломац Гоермитз у акцији на немачко-пољској граници

 

 

 

У Пољској, где је температура 20 степени испод нуле, најмање десеторо људи је умрло због хладноће током протеклих неколико дана.

 

 

Патке на језеру надомак Минска

 

 

У Белгији је један возач погинуо када је његов камион склизнуо с аутопута, док је у Италији више десетина бескућника умрло од хладноће, наводи Индипендент.

 

 

 

Авиони не лете са неколико аеродрома Европе, а и трајекти су у лукама.

 

 

Мећава је у суботу паралисала Истанбул — поремећена је и пловидба у Босфорском мореузу, а отказано је неколико стотина летова.

 

 

 

 

Делови југа Италије затрпани су снегом висине једног метра, а фонтане у Риму заледиле су се током ноћи.

 

 

 

Најнижа температура у Европи забележена је у швајцарском селу Ла Бевине, где је у петак опала на минус 29,2 степени. У том селу је такође забележена најнижа до сада забележена температура у Швајцарској од минус 41,8 степени, 12. јануара 1987. године.

 

 

 

 

Извор: Бета /Танјуг