Данас је у касарни „Бањица 2“ одржан испраћај пете ротације контигента Војске Србије у мировну операцију Уједињених нација у Централноафричкој Републици (MINUSCA).

 

 

 

На почетку свечаности којој су приствовали заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић са члановима Генералштаба, представници Министарства одбране као и породице и пријатељи наших мировњака, интонирана је химна Републике Србије.

 

 

У мисију у Централноафричку Републику биће упућено 70 припадника Војске Србије који ће наредних шест месеци у саставу Војне болнице бити ангажовани на медицинском збрињавању снага у операцији MINUSCA.

 

 

Командант српског контингента биће пуковник Драган Антић, коме је у оквиру свечаности генерал Драганић предао заставу Републике Србије уз речи да се „високо и поносито вијори у Централноафричкој Републици“.

 

„Српски војници и медицинари препознати су у мисијама као високопрофесионални, часни и одговорни“ истакао је  Генерал Драганић и додао да наши мировњаци својим високопрофесионалним понашањем доприносе угледу Србије у свету.

 

 

 

„Лекари и медицински техничари наше војне болнице су у протекле две године прегледали више од 20.000 пацијената, излечили више од 1.300 оболелих од маларије, извршили 210 сложених хируршких операција и 140 медицинских евакуација, обавили 2400 стоматолошких прегледа и збринули 620 различитих повреда припадника Уједињених нација“, рекао је генерал Драганић.

 

 

Генерал Драганић је мировњацима пожелео срећан пут уз рећи «Живела Војска Србије» и  «Живела Србија».

 

 

 

Током кратког брифинга за медије, упитани од стране медија да ли су током протекле две године учешћа у мисијама имали ситуацију да су морали интервенисати због повреда  наших мировњака, пуковник Драган Антић је изјавио да „срећом није било прилике за тако нешто“

 

 

 

На питање уредника Арми-Инфо форума Славици Белчевић, дипломираном фармацеуту која ће у мисији имати улогу набавке и достављања медикамената, да ли је имала икаквих проблема приликом снабдевања лекова, госпођа Белчевић је одговорила „да се никада у животу није срела са таквом ситуацијом да три наоружана човека обезбеђују транспорт медикамената“.

 

 

 

Лола Ђорђевић

 

Тагови: ; ;