У Административном центру Владе Републике Српске у току је свечани пријем поводом Дана Републике, који организује председник Републике Милорад Додик.

 

 

«Данас је дан кад Република Српска слави свој рођендан, 25 година на радост свих нас», рекао је патријарх Иринеј на свечаном пријему.

 

 

Патријарх је изјавио да је Република Српска створена да би сачувала опстанак српског народа на овим просторима.

 

«Република Српска је настала јединственом жељом народа», рекао је  патријарх Иринеј и изразио наду да су велика страдања иза нас.

 

 

«Српска смета онима који не воле српски народ», рекао је патријарх Иринеј и честитао Дан Републике Српске.

 

 

 

«Поносан сам на чињеницу да припадам народу који није одустао и када се страдало», изјавио је Додик.

 

 

Поздрављајући присутне званице, он је рекао да Српска не ради никоме из ината.

 

«Желим да сви овде живимо у миру. Сви смо овде да би показали да смо јединствени. Јединствено смо окупљени око идеје која се зове Република Српска. Срби на овом простору знају да немају слободу, ако немају државу», поручио је Додик.

 

 

Председник Србије Томислав Николић рекао је да није постојала дилема да ли ће да дође, те да је члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић умислио да је представник свих грађана у БиХ.

 

 

«Треба пронаћи оно што нас спаја, а не раздваја. Српска је рекла на референдуму да хоће да слави свој дан», рекао је председник Србије.

 

 

Николић је додао да је Српска данас мултиетничка држава.

 

«Ово је велики дан за све нас и показује нашу вољу и одлучност», поручио је председник Србије.

 

 

Он је закључио да су Срби с обе стране Дрине један народ и да се тако осећају и тако живе.

 

 

Бивши министар иностраних послова Србије Вук Јеремић рекао је да је данас велики свечани дан за Српску и за наш цели народ.

 

 

«Почаствован сам што сам овде. Специјални односи Србије и Републике Српске су један од темеља Дејтона», изјавио је Јеремић.

 

 «Брзе промене се дешавају у свету. 2016 година је била година промена, не мислим да ће ова бити мирнија. Зато требамо бити мудри да остваримо своје интересе», додао је Јеремић.

 

 

 

РТРС

Тагови: ; ; ;