«Непоштивање одлуке Уставног суда Босне и Херцеговине представља кршење владавине права, а они који то чине, морају за то одговарати», саопштено је из Амбасаде САД. Одлука се односи на Дан Републике Српске, а који је наводно неуставан.

 

 

«Уједињење Оружаних снага Босне и Херцеговине 2005. године представља једну од најважнијих и најуспешнијих реформи које је БиХ подузела након Дејтона, и доказ је што људи у БиХ могу остварити када раде заједно. Позивамо све стране да демонстрирају одговорно вођство, суздрже се од заоштрене реторике и поштују ланац заповедања у ОСБиХ» саопштено је из Амбасаде САД у Сарајеву, алудирајући на забрану учествовања Српског пука на прослави Дана Републике Српске.

 

 

Универзитетски професор Емил Влајки и некадашњи потпредседник Републике Српске је оценио је да је НАТО постао нови „тумач“ правног система БиХ, уз Суд, Тужилаштво и Уставни суд БиХ.

 

Поводом изјаве команданта НАТО Штаба у БиХ Жизел Вилц да би учешће припадника Оружаних снага БиХ у програму обележавања Дана Републике Српске представљало кршење Закона о одбрани и подлегало дисциплинским мерама, Влајки је оценио да је реч о арогантном колонијализму, преноси СРНА.

 

Он је истакао да је НАТО прво бомбама и лажима засипао Србе, а сада их и правно уништава.

 

„Са друге стране, Председништво БиХ, уместо да осуди тај арогантни колонијализам, ћути као заливено, а Министарство одбране БиХ мења своје првобитне одлуке са новим, антисрпским, у корист НАТО господара“, наводи Влајки.

 

„С обзиром на то да се ова понижења интензивирају, јасно је, да је основни циљ странаца да се униште сви темељи државности Срба у БиХ у корист унитарне државе“, навео је Влајки.

 

 

Он сматра да је крајње време да Народна скупштина Републике Српске својим актом поништи све надлежности пренесене из Бањалуке у Сарајево.

 

„Крајње је време да се као конфедеративна јединица БиХ вратимо на првобитни, дејтонски Устав из 1995. године и да имамо, као некада, грб, химну, заставу властиту војску, полицију, администрацију, пасоше и границе у односу на други ентитет. Иначе пропадосмо“, указао је Влајки.

 

 

Министарство одбране БиХ донијело је одлуку да нико из Оружаних снага БиХ, односно Српског пука не сме да учествује на прослави Дана Републике Српске.

 

Захтев је одбијен након писма команданта НАТО штаба у БиХ Жизел Вилц, која је навела да било какво учешће припадника Оружаних снага БиХ у програму обележавања Дана Републике Српске представља кршење Закона о одбрани.

 

 

И.Т.

 

 

 

 

Восток

Тагови: ; ; ; ; ; ;