НАТО је у последњих неколико година појачао обавештајне активности на границама територије Русије, изјавио је министар одбране Сергеј Шојгу на састанку одбора.

 

Шојгу је рекао да се за протеклих десет година, укупан број мисија извиђачких авиона алијансе у близини руских граница утростручио, док је на западним границама увећан за чак осам пута.

 

«Поређења ради, у 1990. је било 107 таквих мисија, у 2000-ој их је било 298, а протекле године, чак 852 мисије», рекао је министар.

 

 

Према његовим речима, Русија је присиљена на повећање од 61% броја борбених налета, како би се спречило нарушавање њеног ваздушног простора у Балтичком и Црном мору, као и Арктику.

 

Укупна стопа по којој НАТО спроводи поморско осматрање у близини руских територијалних вода, такође је порасала за половину.

 

 

„Обесхрабрићемо сваки покушај нарушавања наших поморских граница», рекао је Шојгу.

 

 

Он је подсетио на то да је НАТО распоредио четири ојачана батаљона тактичких група у балтичким државама и Пољској 2017. године, а на територији неколико земаља источне Европе је појачано присуство оклопних бригада америчких копнених трупа.

 

Војни буџет земље Северноатлантског савеза је повећан за 26 милијарди долара и износио је 918 милијарди, додао је министар.

 

У том смислу, Русија ће током ове године предузети мере за јачање својих снага на западу и југозападу, као и на Арктику.

 

 

 

Тагови: ; ; ;