Европска унија је званично реаговала на хапшење Рамуша Харадинаја у Француској оценом Ангелине Ајнхорст у Европском парламенту да «такве ситуације нису од користи» и да то још више доказује нужност сређивање односа Београда и Приштине, укључујући примену договора о правосуђу.

 

 

Европски дипломатски званичници у Бриселу су агенцији Бета незванично пренели да у Европској служби за спољне послове, у којој је Ангелина Ајнхорст званичник задужен за Балкан, постоји бојазан да би «случај Харадинај» могао бити искоришћен од снага које су против дијалога.

 

Ови извори су рекли да треба стишати узнемирење и тако одговорили на питање како гледају на изјаву албанског премијера Едија Раме да хапшење Харадинаја може изазвати лоше последице по цео регион.

 

Рама је рекао да је Харадинај био «борац против агресора» и оптужио ЕУ «за двојака мерила према Србији и Косову» пошто све опрашта Србији, док косовским Албанцима поставља посебне услове за визну либерализацију и «ствара психолошку штету свим Албанцима који су толико допринели великом пројекту европског мира и интеграције».

 

Европска служба за спољне послове, на чијем је челу висока представница ЕУ Федерика Могерини, је одлучна у настојању да дијалог не само опстане, већ и да се управо договор Београд-Приштина о правосуђу врло ускоро доврши, што је јуче потврдила и портпаролка Маја Коцијанчич.

 

Нико у ЕУ није довео у питање одлуку француског правосуђа да испита утемељеност преко Интерпола испостављене српског налога за хапшење бившег команданта паравојне формације косовских Албанаца, под оптужбом за ратне злочине, јер такви злочини не застаревају.

 

Званичник француске владе је саопштио да хапшење Харадинаја нема никакву политичку позадину, већ је то питање правосуђа.

 

 

 

И.Т.

 

 

 

 

Бета

Тагови: ; ; ; ; ; ;