Адвокат Тома Фила изјавио је да Србија тражи изручење Рамуша Харадинаја за нова дела која нису била у оптужници Хашког трибунала.

 

 

Фила је нагласио да је хашко Тужилаштво Харадинаја оптужило тако да он буде ослобођен.

 

«Тужилаштво има механизме да оптужницу, уколико жели, напише тако да она буде одбијена, одбачена или да предмет застари», рекао је Фила поводом оцена међународних правних стручњака да Харадинај може бити изручен Србији само ако се злочини за које га терети Србија разликују од оних на основу којих му је суђено у Хагу, преносе београдски медији.

 

Одговарајући на питање под којим условима Француска може Србији да изручи Харадинаја, Фила је рекао да тамошњи суд мора на основу доказа којим располаже Србија да утврди да случај против Харадинаја није политички, а српска страна суд треба да увери да суђење Харадинају у Београду не би имало политичке импликације.

 

Он је нагласио да је лично песимиста у погледу позитивног одговора Француске на захтев Србије за изручење.

 

«Реакција целог запада је да ми не треба да расписујемо потернице и да злочини почињени над Србима не треба да буду кажњени», рекао је Фила, који је заступао оптуженике пред Хашким трибуналом.

 

Он сматра да је за Србију неприхватљив предлог извршног директора Међународне адвокатске коморе Марка Елиса према којем Србија има могућност да призна да је реч о политички осетљивом питању и да затражи од Француске да она подигне оптужницу и суди Харадинају на основу принципа универзалне јурисдикције о ратним злочинима.

 

«То је мач са две оштрице», рекао је Фила и додао да би «Французи одбили да то прихвате, а да би Србија тако признала да би суђење било политичко».

 

РТРС

Тагови: ;