Јуче су у Украјини, у области Лавова, непознати украјински националисти срушили споменик жртвама масовних убистава Пољака које су убили нацисти украјинске СС дивизије «Галиција» у селу Гута Пењацкаја.

 

 

«Многи ће вероватно тврдити да је ово дело руских провокатора. Глупост!», пише пољски блогер Ромуалд Калва.

 

 

Он тврди да се на такав потез не би усудили случајни пролазници.

 

«Рушење споменика подигнутом у знак сећања на убијене житеље села Гута Пењацкаја је примитиван чин, достојан убица из УПА (Украјинске устаничке армије) … убице, манијаци …», наставља блогер.

 

 

Пољски блогер је објаснио да су УПА нацисти убили најмање 10 чланова његове породице.

 

«Баба и деда су тада неким чудом побегли и остали живи. …УПА је убијала Јевреје и Украјинце који су Пољацима достављали помоћ», пише блогер.

 

 

Блогер је критиковао и пољске званичнике који лако прелазе преко испада Украјинаца.

 

«Ако пољска влада опрости овај чин вандализма, то ће значити да пољски амбасадор у Украјини такође доводи у питање геноцид који је УПА извршила», закључио је аутор.

 

 

Становнике овог села убили су 1944. припадници украјинске нацистичке СС дивизије «Галиција». Ова територија је тада припадала Пољској, а сада је то Бродовски рејон у области Лавова у Украјини. Током казнене операције погинуло око хиљаду људи, већина њих су живи спаљени у цркви. Од сеоских кућа остао је само пепео.

 

У знак сећања на трагедију, у селу је у доба СССР-а подигнут споменик кога су непознати починиоци уништили почетком деведесетих година прошлог века. 2005. године, споменик је обновљен, али је сада поново уништен.

 

 

Односи између Украјине и Пољске се погоршавају из дана у дан. Разлог за то су некоректне изјаве украјинских званичника упућене Пољској. Пољаци такође нису нимало одушевљени украјинским «гастарбајтерима» који масовно одлазе на рад у Пољској.

 

 

 

 

И.Т.

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;