Амерички бомбардер Б-52 без знања Русије извео је 3. јануара напад у провинцији Идлиб, у којем је погинуло више од 20 цивила, саопштио је у уторак начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов.

 

 

„Сећамо се да је 29. септембра прошле године америчка авијација у области Дејр ел Зора извела напад на владине снаге, након чега су формације «Исламске државе» прешле у офанзиву“, навео је он. „Последњи такав пример јесте напад 3. јануара ове године бомбардера Б-52, без обавештавања руске стране, на насеље Сармад у провинцији Идлиб, које се налази у области у којој је на снази прекид борбених дејстава. У нападу је погинуло више од 20 цивила“, рекао је Герасимов.

 

 

Према његовим речима, међународна коалиција на челу са САД за две и по године, колико води операцију против терориста «ИД» на територији Сирије, извела је знатно мање напада од руске авијације – свега око шест и по хиљада.

 

„Нису постигли никакве значајне резултате упркос томе“, навео је Герасимов и додао да је, притом, забележен знатан број жртава међу цивилним становништвом и владиним снагама.

 

 

Начелник Генералштаба Русије је истакао да је руска авијација од почетка операције у Сирији ослободила од терориста 12,36 хиљада квадратних километара сиријске територије и 499 насеља.

 

„Од почетка опетације наша авијација је извела 19.160 борбених летова, извела више од 71.000 напада на инфраструктуру терориста. Главни циљеви авијације били су кампови за обуку терориста, фабрике и радионице за производњу муниције, као и објекти за нелегалну производњу нафте“, рекао је он.

 

 

Герасимов је истакао да је од почетка операције руске авијације у Сирији уништено више од 200 објеката «ИД» за нелегалну производњу нафте. Према оцени начелника генералштаба, „то је омогућило не само да се наруши систем снабдевања терориста «ИД» него и да се они лише основног извора прихода“.

„Сви напади се изводе тек после потврде информација из неколико извора, међу којима су и подаци космичке обавештајне службе и беспилотних летелица“, нагласио је он.

 

 

Герасимов је нагласио да се у Сирији завршава ослобађање предграђа Дамаска од терориста.

 

„За то време уништене су велике бандитске формације у областима Хаме и Хомса. Од бораца је очишћена је провинција Латакија, завршава се ослобађање предграђа Дамаска, одблокирана је главна саобраћајна магистрала која повезује престоницу са севером земље. Ослобођени су градови Алеп и Карјатејн који имају кључни значај“, рекао је Герасимов.

 

 

И.Т.

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;