Украјински радикали из батаљона «Света Марија» могући су кривци за рушење споменика жртвама масовних убистава Пољака које су убили нацисти украјинске СС дивизије «Галиција» у селу Гута Пењацкаја.

 

 

 

Од раније познат украјински неофашиста Дмитриј Корчински, шеф «добровољачког» батаљона «Света Марија», говорио је у интервјуу за украјински медиј о неопходности рушења овог споменика.

 

Одговарајући на питање новинара Корчински је рекао «да се након рушења совјетских обележја морају уништити и Пољска».

 

«Овај споменик свакако морамо уништити, али након рушења и последњег споменика совјетским ослободиоцима. Споменик совјетским ослободиоцима, совјетским џелатима и убицама има много. Мислим да треба да се одреде приоритети — прво совјетска обележја, а затим ће на ред доћи и тај споменик», рекао је Корчински.

 

 

 

Становнике села Гута Пењацкаја убили су 1944. припадници украјинске нацистичке СС дивизије «Галиција». Ова територија је тада припадала Пољској, а сада је то Бродовски рејон у области Лавова у Украјини. Током казнене операције погинуло око хиљаду људи, већина њих су живи спаљени у цркви. Од сеоских кућа остао је само пепео.

 

У знак сећања на трагедију, у селу је у доба СССР-а подигнут споменик кога су непознати починиоци уништили почетком деведесетих година прошлог века. 2005. године, споменик је обновљен, али је сада поново уништен.

 

Односи између Украјине и Пољске се погоршавају из дана у дан. Разлог за то су некоректне изјаве украјинских званичника упућене Пољској. Пољаци такође нису нимало одушевљени украјинским «гастарбајтерима» који масовно одлазе на рад у Пољској.

 

 

Тагови: ; ; ; ;