У Вашингтону је под сумњивим околностима убијен бивши сарадник Националног комитета Демократске партије Сет Рич, који је сумњичен да је за WikiLeaks открио компромитујуће тајне податке из врха те партије.

 

 

Отац жртве Џоел Рич је рекао за Fox News да његов син није кривац због тога што је прљави веш демократа у време председничке кампање дошао до америчке и светске јавности.

 

„Свима који су знали Сета је потпуно јасно да он проблеме није на такав начин решавао. Јер, он никада излаз није тражио изван система нити изван Националног комитета“, рекао је Џоел Рич, додајући да не верује да је његов син жртва завере са политичком позадином.

 

„Узрок његове смрти је вероватно у томе што се у незгодном моменту нашао на месту на којем није смео да буде. Да, знам да постоји маса претпоставки, али ће оне то и остати док се не нађу нови докази“, рекао је отац.

 

Fox News је својим гледаоцима објавио да је оснивач WikiLeaks Џулијан Асанж понудио 20 000 долара за помоћ у откривању и хватању убица Сета Рича. Уз то, утицајни члан лобија Републиканске партије Џек Беркман је понудио додатних 100 000 долара, а полиција 25 000 долара за информације које би довеле до убица.

 

 

Иако WikiLeaks из принципијелних разлога скрива своје информаторе и изворе својих публикација, Асанж је летос једној холандској телевизији рекао да допушта могућност да су информације из Националног комитета Демократске партије могле бити добијене од Рича, преносе fakti.org

 

Рич је убијен са два метка испаљена у леђа. На улици у Вашингтону. Полиција је објавила да је Рич у бару остао до 1 сат после поноћи и да је на повратку кући телефонирао оцу, брату и пријатељици, која је сведочила да је током разговора чула туђе гласове, али да јој је Сет рекао да је све у реду. Убијен је два минута касније.

 

Камера видео-надзора оближње продавнице снимила је ноге двојице непознатих људи који су били Ричу иза леђа и жртву која је после два пуцња пала на земљу.

 

Нагађа се али нема поузданих доказа да је Рич оснивачу WikiLeaks доставио преписку чланова Надионалног комитета Демократске Партије, у којој је откривено да је у председничкој кампањи активно подржавана Хилари Клинтон на штету демократе Бернија Сандерса.

 

Уследио је скандал који је коштао положаја председницу Националног комитета Демократске Партије Деби Васерман-Шулц и низ других политичара из врха Демократске партије.

 

Администрација Барака Обаме већ недељама упорно тврди да су те податке Асанжу дотурили руски хакери а не Сет Рич.

 

Ката

 

Тагови: ; ;