Председавајући Председништва БИХ Младен Иванић изјавио је за РТС да је поређење РС са НДХ увреда за све грађане БиХ. Од високог представника Валентина Инцка очекује јавно извињење и у случају његовог изостанка ће прекинути комуникацију са тим међународним представником, рекао је Иванић.

«Изјава високог представника у којој је поредио Републику Српску са Независном државом Хрватском је једна од најгнуснијих ствари који је себи могао да дозволи човек који је у БиХ дошао да са мандатом чува мир, и, што је још важније, да чува постојање Републике Српске. Веровати неутралности човека који РС пореди са НДХ, значи бити изузетно политички наиван», истакао је Иванић за РТС.

 

Према речима српског члана Председништва БиХ, таква реторика би била увредљива и да је дошла од небитног, неважног појединца. «Када тако нешто изговори човек који је ту да обезбеди опстанак РС, онда она добија на тежини», сматра Иванић.

 

Иванић је поручио да Инцков став није само увреда грађана Републике Српске већ и увреда за све грађане БиХ, све нормалне људе којима је стало да две деценије после рата Босна и Херцеговина не буде место сталних сукоба.

 

Младен Иванић је рекао да очекује извињење од високог представника.

 

«Ако и после свих ових реакција то не учини, то значи да верује у то што је рекао и под тим условима не видим више никакву могућност комуникације са Валентином Инцком», закључио је Иванић.

 

 

 

РТС

Тагови: ; ;