Власт и опозиција у Републици Српској најоштрије су осудиле изјаву високог представника међународне заједнице у БиХ Валентина Инцка, који је тај ентитет упоредио са злочиначком НДХ из времена Анте Павелића. Власт поручује да је Инцко заправо само потврдио да је одувек подржавао ту злочиначку творевину, док део опозиције тражи да се високи представник хитно извини грађанима РС.

 

 

Коментаришући јучерашње обележавање Дана Републике Српске у Бањалуци, Инцко је раније данас рекао да би некоме тако могло пасти на памет и да обележава дан када је основана НДХ.

 

Председник Републике Српске Милорад Додик изразио је уверење да поређењем Дана Републике Српске са даном оснивања НДХ, Инцко, кога је назвао «познатим кловном међународне заједнице», није увредио никога у Републици Српској, али јесте на крају показао своје право лице.

 

Додик је рекао да је «период глуматања дипломате завршен – маске су пале», а да је Инцко том изјавом подсетио да припада онима који су у време поменуте НДХ подржавали ту злочиначку творевину, у којој је нестало више стотина хиљада Срба, и покренуо сумњу да он и данас гаји симпатије према тој злочиначкој творевини.

 

«Било би занимљиво знати на којој страни историје му је била породица у Другом светском рату, када тако олако, без имало одговорности, изговара шта изговара, не мислећи да га прати цео један народ док се он обраћа мени.»

 

«Али, то је Инцко», каже Додик и додаје: «Лупи, ако остане жив појашњава, и за све то узме 25.000 евра месечно».

 

 

Председник Српске је навео да је та Инцкова изјава заиста озбиљна, те да је зато коментарише, али да је он тако неозбиљан тип да не завређује ни слова коментара, ни било каквог сусрета у будућности.

 

 

 

 

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;