Српска народна партија саопштила је данас да Србија, која је гарант Дејтонског споразума и постојања Републике Српске, треба хитно да затражи смену високог представника Валентина Инцка и његово протеривање из БиХ, јер ремети мир и уставни поредак, вређа српски народ и подстиче сукобе.

 

 

«Као достојан представник црно-жуте Аустроугарске монархије, која је, док је владала Босном прогонила и убијала Србе и све што српски мисли, Валентин Инцко наставља да најбруталније вређа Србе и њихова сећања на најтрагичније догађаје за време Другог светског рата», навео је СНП у саопштењу.

 

У саопштењу се оцењује да «Инцко покушава да своју безвредну улогу у БиХ, коју је дебело наплаћивао годинама, оправда вређањима и насртајима на једну од највећих тековина борбе српског народа, а то је Република Српска».

 

«Време таквих политичких шарлатана који су зарађивали на мржњи према Србима је прошло, свет се мијења у корист националних интереса Србије и српског народа. Републику Српску нико никада више неће моћи да укине нити да јој одузима њене надлежности дефинисане Дејтонским споразумом», наглашава СНП, чији је лидер Ненад Поповић.

 

Високи представник у БиХ Валентин Инцко рекао је јуче да би се, ако би се почели славити празници као што је 9. јануар — Дан Републике Српске, онда неки могли досетити да се слави и 10. април, дан када је основана НДХ.

 

 

СРНА

Тагови: ; ;