Убрзавање обуке српских пилота за руске «мигове»

Датум публикације: 11 января 2017, 08:31

Када Војсци Србије стигну «мигови» из Русије, биће потребно најмање 30 максимално обучених и оспособљених пилота који ће летети на њима. Да би десет ремонтованих и модернизованих авиона било максимално искоришћено потребна је што бржа обука летачког састава, како би најкасније до 2018. нови ваздухоплови били у пуној употреби.

 

 

Познаваоци ситуације у Ратном ваздухопловству управо квалитет летачког кадра наглашавају као најкрупнију препреку за коришћење руских летелица. Обука за пилотирање на ловачким авионима већ годинама је симболична, а већина војних пилота броји последње године летачког стажа.

 

У Министарству одбране кажу да су урађене све студије пријема и начина употребе нових летелица. Оне, између осталог, подразумевају и обуку и усавршавање летачког и техничког особља.

 

— У овим документима прецизиране су све потребе везане за појачање ратне авијације, укључујући и људске ресурсе. Према предвиђеној динамици, ови авиони ће бити у летном стању тек крајем ове или почетком следеће године. До тада ће уз помоћ руских партнера бити завршено обучавање пилота и механичара, али и окончана уградња свих потребних уређаја и опреме у летелице.

 

 

Већина пилота борбене авијације који су тренутно у строју Војске Србије одавно је премашила оптимум година старости за летење на авионима надзвучне авијације. Највећи број је у обуци савладао «супергалеб Г4» и задржао се на том нивоу. Да би кадар био спреман за долазак «мигова», према речима председника удружења надзвучних пилота Борише Мандића, потребна је «преобука» летача по убразној процедури.

 

— Последња генерација пилота за «миг 29» одшколована је 1998. године. Од тада до данас тек понеко је прошао комплетну обуку за ловачку авијацију. Овај процес у редовним условима траје између три и шест година, али ми немамо толико времена. Правило је да један ловачки авион подразумева између три и пет пилота спремних да у сваком тренутку на њему полете. То значи да имамо највише две године да обучимо младе ваздухопловце да лете на «миговима 29» — каже Мандић.

 

 

Убрзано школовање пилота је могуће обуком «трчећим кораком» на авионима «утва» и «ласта», «супергалеб Г4» и «орао». Тиме ће летачки тим бити оспособљени да по пријему нових летелица почну завршно усавршавање за летење на «миговима 29». Исто важи и за техничко особље, као и за службе логистике.

 

Да би своје задатке војни ваздухопловци обављали онако како треба, сматра Мандић, потребно је унапредити њихов материјални положај. Пилоти скромно зарађују, а већина њих нема адкватно решено стамбено питање.

 

 

 

НОВИ ХАНГАРИ

Стајанке на аеродромима «Батајница» и «Краљево» добиће нове покривке и хангаре, испод којих ће «спавати» нови авиони и хеликоптери. Дом 204. ваздухопловне бригаде, на батајничком аеродрому, добио је пре годину дана нови хангар, којим је отклоњена штета начињена у НАТО бомбардовању 1999.

 

— Није добро да авиони стоје под отвореним небом. Зато ће бити изграђене лаке покривке за смештај авиона и хеликоптера који ће ускоро стићи у нашу војску — наводе у Министарству одбране.

 

 

Према плану Министарства одбране и Војске Србије за ову годину је планирано увођење у пуну употребу школских летелица «ласта» и комплетног састава авиона «орао». Од ових летелица, уз «супергалебове» који чекају модернизацију, очекује се да буду главни носилац средишње фазе процеса обуке пилота за летење на «миговима 29».

 

 

 

И.Т.

 

 

 

 

Извор