Према информацијама медија бивши шпијун британске МИ-6 налази се у бекству због страха од одмазде из Москве.

 

 

Кристофер Стил (52) је идентификован као особа одговорна за досија од 35 страница у којем се наводно описују везе изабраног председника САД Доналда Трампа и руских власти. Према том извештају који је републикански сенатор Џон Мекејн доставио ФБИ-ју, руски председник Владимир Путин најмање пет година контролише и помаже Доналду Трампу.

 

Досије садржи компромитујући материјал који је наводно прикупила руска Федерална служба безбедности (ФСБ) како би могла да уцењује Трампа. Чим је обелодањено да је Кристофер Стил тај бивши шпијун, за кога је ФБИ рекла да је са њим раније већ сарађивала и да је вредан поверења, он је напустио своју вилу вредну 1,5 милиона фунти у Сарију и од тада му се губи сваки траг.

 

Како пише „Дејли мејл“, он је оставио чак и свог љубимца. „Чувајте ми мачку“, замолио је Стил своје комшије пре него што је у журби напустио дом. Стил је наводно виђен како седа у аутомобил и одлази, оставивши иза себе и упаљена светла у кући.

 

Наводе из досијеа, међу којима је најупечатљивији онај да је Трамп организовао оргије у Москви и 2013. године платио проституткама да уринирају по кревету у председничком апартману хотела „Риц Карлтон“ у коме је одседао брачни пар Обама, негирао је Трамп, назвавши их лажима. Трамп је на Твитеру критиковао обавештајне службе јер су допустиле да „лажне вести процуре у јавност“.

 

„Још један пуцањ у мене. Да ли живимо у нацистичкој Немачкој?“, написао је Трамп.

 

Он је рекао и да он сигурно не би организовао „златни туш“ (уринирање) у хотелу. „Да ли ико верује у то? Ја се плашим бацила“, рекао је он.

 

Стил је скоро две деценије радио за британску обавештајну агенцију МИ6 и важио је за стручњака за Русију.

 

Безбедносни извори кажу да је сарађивао и са убијеним руским шпијуном Александром Литвињенком.

 

Један извор га описује као „поузданог, педантног и добро информисаног“, али је други извор за „Тајмс“ рекао да је он „мало више разметљив, а мање реалистичан“ него што се то очекује одбившег обавештајца.

 

Стил је често боравио у Москви, где је 1990. године послат као дипломата под амбасадором Родриком Брајтвајтом. Неко време је радио и у Паризу. Након напуштања тајне службе, Стил је покренуо фирму која се бави обезбеђењем. Ожењен је и отац је троје деце.

 

 

Тагови: ; ; ;