Председник Србије, Томислав Николић рекао је да се Срби 25 година боре за Републику Српску и додао да данас знамо снагу Српске и да јој нико ништа не може.

 

— Разбијањем Југославије настала је Република Српска. Нека се не заносе у Сарајеву да има успешне БиХ без успешне Републике Српске. Хоће да нам забране да славимо, а славимо јер смо преживели. Док има Републике Српске, има и Србије. Нека расте и нек се развија Република Српска — нагласио је Николић.

 


Коментаришући говор председника Србије Томислава Николића, председник Републике Српске Милорад Додик каже да је наш сан да буду још ‘специјалније везе’ између Републике Српске и Србије.

 

Додик је на свечаној академији рекао да је ово годишњица коју многи нису желели, али коју смо желели ми и која нам се ево и догодила.

 

 

— Понос и јединство су наше кључне ријечи. Прије 25 година и данас остварили су се на Крсну славу посвећену Архиђакону, првомученику Стефану. Дан Републике Српске установљен је 9. јануара 1992. године њеним оснивањем. Српска ни тадашњом одлуком скупшине српских посланика није основана из ината. Те 1992. основана је из потребе нашег народа да живи слободно. И ту се ништа није промијенило за претходних 25 година — рекао је председник Српске.

 

Додик каже да данас славимо да покажемо и себи и свим другима да смо слободни људи, који својом вољом обележавају најважније датуме из наше историје.

 

— За наш народ у Републици Српској нема важнијег датума од 9.јануара. Референдум о Дану Републике, који смо провели у септембру прошле године овјерио је, оснажио овај датум, и пред садашњим али и будућим генерацијама — изјавио је Додик.

 

Он је напоменуо да су грађани Српске слободно на најдемократскији начин казали да ће Дан републике славити на дан када је и основана, 9. јануара.

 

— Воља народа нас обавезује више од воље и ставова разних свјетских мешетара који су своје биографије попуњавали покушајем да нам укину елементарна људска и политичка права. Неки од њих су у међувремену и отишли одавде, неки се пакују. Ми смо остали овдје и остаћемо. За разлику од њих који су овдје имали политичке, ми драги грађани Српске имамо животне мандате. Ми јесмо мала Република, али Срби су велики народ — поручио је Додик.

 

 

Председник Српске каже да је овај дан доказ да ништа није немогуће ако то један народ жели, не угрожавајући било кога другог.

 

— Доносећи одлуку којом су покушали да нам забране обиљежавање Дана Републике Уставни суд сигурно није очекивао да ће се наш народ тако снажно ујединити у одбрани својих вриједности а 9. јануар то свакако јесте. Наше јединство у одбрани Дана републике послало је снажну поруку, како ће проћи такве или сличне одлуке које дубоко задиру у најтананија осјећања нашег народа — напомиње Додик.

 

 

Према његовим речима, том одлуком је Уставни суд БиХ упозорио на важност очувања ‘нашег идентитета и интегритета на овим просторима’, а најважнији државни празник је један од њих.

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;