Kолинда Грабар-Kитаровић је изjавила гостујући у емисији «Иза завесе» да jе «Хрватска настала на темељима борбе синова усташа и партизана», иако jе у истоj емисиjи ХРT-а изјавила да «одговорно тврди» да «у Хрватскоj усташтва и фашизма нема», истовремено оценивши да «мир и стабилност на овим просторима неће владати вечно».

 

Дачић: Колинда се пита од кога се Србија брани, али се не пита кога то Хрватска хоће да нападне

 

 

 

«Хрватска се мора усредсредити на садашњост и будућност. Престанимо да расправљамо о прошлости. Mодерна Хрватска настала jе на темељима борбе и заjедништва синова и кћери усташа и партизана. Таj концепт заjедништва коjи jе промовисао председник Фрањо Tуђман jе нешто наjвредниjе у његовоj политици и нешто што треба промовисати и даље», рекла jе председница Хрватске…

 

Ова њена изјава је контрадикторна ономе што је током емисије мало пре тога изјавила.

 

Наиме госпођа Kитаровић  је током емисије  изjавила да «одговорно тврди» да «у Хрватскоj усташтва и фашизма нема», за разлику од српског парламента где 21 посланик тврди да jе западна граница Србиjе на линиjи Вировитица-Kарловац-Kарлобаг.

 

«Aко погледате и састав хрватског Сабора, нема ни jедне парламентарне странке коjа заступа неку фашистичку или експанзионистичку политику. За разлику од тога у српском парламенту имамо 21 посланика коjи тврде да jе западна граница Србиjе на линиjи Вировитица-Kарловац-Kарлобаг.И зато jе чак и њихов председник на jедном скупу у Сараjеву изjавио да jе то озбиљан политички проблем», рекла jе Грабар-Kитаровићева у емисиjи «Иза завесе» ХРT.

 

 

Током гостовања у поменутој емисију Грабар-Kитаровић  се дотакла и Републике Српске изјавивши да се «реално гледаjући Република Српска понаша као засебни идентитет (у БиХ) и скоро као самостална држава».

 

«Mислим да их треба полако вратити на земљу», рекла jе Грабар Kитаровић у емисиjи «Иза завесе» ХРT.

 

 

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ;