Украјинци више не осећају никакав ентузијазам у вези уласка њихове земље у  Европску унију, пише лист Политико,

«Почетна еуфорија» која захватила многе у Кијеву после државног удара 2014. године, је замењена разочарењем, наводи  аутор чланка, Дејвид Штерн, који је разговарао са Украјинцима  у вези  њиховог  незадовољства односом Брисела према њима, као и политиком њихове државе.

 

Прво разочарење грађана је — безвизни режим, кога још увек нису дочекали.

 

Поводом тога, украјински професор Кетрин Халабузар Штерн је показала видео у коме су сакупљена све обећања председника Петра Порошенка у вези безвизног режима. Према његовим речима, Украјинци су морали бити у стању да слободно путују у земље ЕУ од јануара 2015. године, али се то није догодило, каже новинар Политика.

 

Представници Брисела су обећали да ће у потпуности решити  тај проблем у 2017. Међутим, многи, укључујући и Кетрин, не верују у то.

 

«Разумем да је ово сложено питање, али ако мене питате, ја ћу одговорити да никада нећемо добити безвизни режим», — изјавила је Кетрин.

 

Политико наглашава да  је година 2016  за Украјинце била  «година многих разочарења,» а безвизни режим -није једини проблем.

 

Конкретно, у априлу су, «непријатно изненађење» приредили Холанђани који су гласали против ратификације споразума о придруживању Украјине ЕУ. На крају, лидери ЕУ су са премијером Холандије Марк Рутеом постигли договор, али са много резерви.

 

Сада холандски парламент мора да гласа о новој верзији споразума, а за Украјинце ће то бити «још један наговештај неизвесности» у 2017, која, према многима, неће бити ништа другачија од прошле године, или ће бити још гора.

 

Украјинци  нису незадовољни  само због Брисела — они сматрају да је и влада преварила њихова очекивања.

 

По њиховом мишљењу, ЕУ би показала више ентузијазма, ако би Кијев испунио своја обећања да спроведе реформе и борбу против корупције. Међутим, након објављивања података о  имовини украјинских званичника показало се  како је мало шта урађено у том правцу.

 

Испоставило се да државни службеници, немају нити један дан рада изван владе, а у свом власништву имају имовину  велике вредности и огромне суме новца.

 

«Нажалост, ЕУ није спремна да нас прихвати као члана, а ми, заузврат, нисмо ни  спремни да постанемо чланица ЕУ — наводи Политико  речи украјинског опозиционог лидера Андреја Артеменика -» Не морамо да куцамо на затворена врата, тамо где нисмо позвани» .

 

Тагови: ; ;