World Economic Forum: Потребна реформа саме природе капитализма

Реформа саме природне капитализма је неопходна за борбу са све јачим популистичким покретима широм света, саопштио је данас Светски економски форум који се организује у Давосу.

 

Остваривање већег економског раста је неопходно, али и недовољно да се зацеле поделе у друштву које су уочљиве после избора Доналда Трампа за Председника САД и референдума о изласку Велике Британије из ЕУ, кажу на Светском економском форуму.

 

 

У извештају организатора једног од највећег окупљања политичких и пословних лидера наводи се да је све већи диспаритет у приходу и богатству потенцијално највећи покретач у наредних десет година.

 

„То указује на потребу оживљавања привредног раста, али све већа склоност ка антиестаблишментском популизму сугерише да смо можда прошли фазу у којој ће то само поправити ломове у друштву. Реформисање тржишног капитализма мора бити додато у планове“, наводи се извештају о глобалним ризицима.

 

Као пример повећање неједнакости, WEF истиче велико повећање у платама директора корпорација, док се многи људи у развијеним привредама и даље муче после светске финансијске кризе.

 

„Комбинација економске неједнакости и политичке поларизације може повећати ризике у свету, кидањем социјалне солидарности на којој почива легитимитет наших економских и политичких система“, навео је WEF.

 

WEF је поред већег привредног раста навео да постоји потреба за дугорочним размишљањем у капитализму, за прихватањем важности идентитета и инклузивности у политичким заједницама, за смањивањем ризика од нових технологија али и за искоришћавањем њихових могућности, као и за јачањем глобалне сарадње.

 

WEF додаје да неуспех у решавању проблема на извору раста популизма представља претњу која би могла преокренути тренд глобализације, али и оцењује да иако популисти криве глобализацију за губитак традиционалних послова, разлог може бити и све бржи развој технологије.

 

Као глобални ризици су наведене и климатске промене и старење становништва, јавља Бета, а преносе fakti.org

 

Ката