Виши суд у Крагујевцу одредио екстрадициони притвор Предрагу Богићевићу (47), док је Специјални суд у Београду Немању Ристића (43) пустио на слободу, уз забрану напуштања боравишта у Београду. Они се сумњиче да су учествовали у покушају терористичког напада уочи избора у Црној Гори.

 

 

Предраг Богићевић и Немања Ристић се у Црној Гори сумњиче за организовање криминалне групе и покушај тероризма пред одржавање парламентарних избора у тој држави, а раније данас су ухапшени у Београду и Крагујевцу, по међународној Интерполовој потерници Црне Горе, расписаној за њима почетком децембра 2016. године.

 

Портпаролка Вишег суда у Београду Бојана Станковић рекла је Танјугу да је истражни судија Посебног одељења тог суда (Специјални суд), поступајући по захтеву Интерпола Подгорица, донео решење којим је Ристићу изрекао меру забране напуштања боравишта – територије Београда, и наложио да се сваког понедељка јавља посебном одељењу Вишег суда у Београду.

 

Почетком децембра 2016. године је расписана потерница Црне Горе за двојицом дрžжављана Русије и двојицом држžављана Србије – Ристићем и Богићевићем, који се сумњиче да су организовали криминалну групу која је за изборни дан планирала упад у Скупшšтину, хапшšење и ликвидацију тадашšњег премијера Мила Ђукановића.

 

Црногорско тужилаштво води поступак против групе од 18 дрžжављана Србије и двојице држžављана Русије, а већина их је у притвору у Подгорици.

 

Када Србија добије захтев Црне Горе за изручење Ристића и Богићевића, поменути виши судови ће одлучивати о испуњености услова за изручење.

 

По правоснажности судских одлука, коначну одлуку о изручењу ће донети министар правде Србије.

 

 

 

Тагови: