Војни музеј у Београду обогатио је данас своју колекцију са два пушкомитраљеза, модела које су у Другом светском рату користили војници Црвене армије приликом ослобађања Београда и осталих делова Србије.

 

Фото: Мондо/ Горан Сивачки

 

Њих је музеју даровао министар спољних послова Ивица Дачић који их је на поклон добио од потпредседника Владе Руске Федерације Дмитрија Рогозина.

 

Реч је о совјетским пушкомитраљезима ПД-28, калибра 7,62 x 54Р и РПД-44, калибра 7,62 x 39.

 

Фото: Мондо/ Горан Сивачки
Фото: Мондо/ Горан Сивачки

 

Фото: Мондо/ Горан Сивачки

 

Дачић је, после предаје оружја министру одбране Зорану Ђорђевићу, новинарима испричао анегдоту како је добио те експонате.

 

Како је рекао, боравећи у радној посети након завршетка седнице Комитета у руском граду Суздаљу, на конференцији за новинаре које су имали он и Рогозин, једно од питања било је да ли је било речи о наоружању.

 

„Док сам говорио да нисмо о томе разговарали, иза наших леђа ушла су четворица са овим пушкомитраљезима који су били у сандуцима. Упитао сам о чему се ради, на шта ми је Рогозин одговорио контрапитањем, како сам уопште мислио да разговарам с њим, а да не буде наоружања”, препричао је Дачић анегдоту.

 

 

Ђорђевић је захвалио Дачићу и Рогозину на поклону и рекао да ће то обогатити већ велику колекцију српског Војног музеја.

 

Ђорђевић је Дачићу уручио макету официрске сабље, коју је министар спољних послова симболично платио металним новчићем, објашњавајући да то тако обичаји налажу.

 

 

 

(Танјуг)

 

 

Тагови: ; ; ; ; ;