Славни српски редитељ Емир Кустурица каже да је уједињење Србије и Републике Српске могуће једино онда када то одобре велике светске силе.

 

Коментаришући изјаву Председника Републике Српске Милорада Додика, који је на свечаној академији поводом Дана РС рекао да Бањалука прижељкује уједињење са Србијом, Кустурица за Информер истиче да би то могло да се оствари оног тренутка када велики ставе печат на наше жеље.

 

 

«Светови се уједињују и разједињују, али не нашим жељама. То су све хипотетичке претпоставке. Жеље свакако морају да постоје, али не значе ништа док велики не ставе свој печат на њих. Иначе, нисам баш најбоља адреса за оваква питања и овако велике промене. Моје подручје рада су градитељство и интелектуалне корекције, неопходне да би се неке ствари разумеле. Неколико пута сам рекао да не намеравам да се бавим политиком, то сада понављам», рекао је Кустурица.

 

Упитан да прокоментарише и тврдње да је својим говором током свечаности у Бањалуци поводом прославе Дана Републике Српске призивао на рат, наш саговорник одговара да је прича о бомби била само метафора.

 

«У људском говору постоји хиљаде начина да се изразимо. Ја сам склон Езоповом изразу, то јест његовој осавремењеној верзији, комбинацији бруталне стварности и метафоре. То је мој начин! Тако је и прича о џепној бомби заправо прича о бомби која не постоји. Требало је да људи схвате поруку о народу који је од жртве постао починилац злочина у последњих двеста година, јер ја нисам говорио само о последњем рату деведесетих година. Рекао сам да смо и ми чинили злочине. Сума сумарум, то никако није био позив на рат», каже он, додајући да на нови велики рат позивају пси рата.

 

«САД су током прошле године на друге земље бациле чак 26 171 бомбу, односно сваки дан у просеку по 72 бомбе. То су три бомбе на сат! Дакле, ако то знамо, онда је метафора са бомбом стварно метафора о борби за истину», закључује Кустурица, а преноси Искра.

 

Ката

Тагови: ; ; ;