Пољски Nasz Dziennik је објавио интервју са стручњаком за безбедност Андрејем Запаловским, директором Жешувског огранка Института за геополитичке студије, у коме он објашњава да је рушење споменика Пољацима, које су убили нацисти украјинске СС дивизије «Галиција» у селу Гута Пењацкаја, природна последица распада политике Пољске према Украјини.

 

ПОЉСКИ БЛОГЕР БЕСАН ЗБОГ ВЕСТИ О УНИШТЕНОМ СПОМЕНИКУ ПОЉАЦИМА КОЈЕ СУ УБИЛИ НАЦИСТИ УКРАЈИНСКЕ СС «ГАЛИЦИЈЕ»

 

 

«Нешто овако је морало да се деси у граничним подручјима. На крају крајева, украјинске власти не контролишу ситуацију у овим регионима. Ту су већ у току сукоби између националистичких организација», каже Андреј.

 

«Никако, осим предстојећом анархијом, не могу назвати рушење споменика у Хути Пењацкој. Уосталом, Украјина све више постаје савезна држава у којој кијевске власти све мање контролишу периферију. Тамо су различите сорте националистичких организација, укључујући и демилитаризоване, и више од три милиона комада нерегистрованог оружја. И то није само лако наоружање већ и противтенковско, ПВО системи, оклопна возила», каже експерт.

 

«У исто време, политичка коректност пољске Владе некажњено чини силне будалаштине и одвезује руке украјинским националистима. Сем дипломатских нота, потребна је права акција пољског тајних служби у том правцу. Виктор Орбан је, на пример, рекао да ће интересе Мађара на Закарпатју бранити, осим дипломата, и мађарске тајне службе», уверен је Запаловски.

 

Ката

Тагови: ; ;