The Global Times, јавно гласило Комунистичке партије Кине, је упозорио САД на могући непосредни рат између две државе. Кина је објаснила да је таква реакција последица говора могућег будућег државног секретара САД Рекса Тилерсона приликом обраћања Сенату, када је рекао да ће, у случају именовања, бити послат сигнал Кини да ће јој бити ускраћен приступ спорним острвима у Јужнокинеском мору.

 

 

«Тилерсон би требало да размисли о стратегији коришћења нуклеарног оружја уколико жели да натера велику нуклеарну државу да се повуче са територија које јој припадају. Изгледа да је он одлучио да добије предност у очима сенатора и повећа своје шансе за именовање», пишу новине Комунистичке партије Кине.

 

Подсећамо да је Међународни суд правде у Хагу пресудио да Кина нема историјска права на ова острва и да крши права Филипина. Као одговор, Пекинг је изјавио да ни под којим условима неће дозволити трећим лицима да решавају тај територијални спор и да ће кинеска војска бранити национални суверенитет и поморска права и интерес земље.

 

Како пише Week, ранија доминација војске САД је била могућа захваљујући моћној флоти, авијацији и информационим мрежама. Али сада, уз прави приступ, мит о непобедивости америчке војске може да се распадне.

 

«Својим противбродским балистичким ракетама, Кина би могла да потопи половину америчке морнарице пре него што би пришла Тајвану. Што се тиче авијације, она је та која је обезбедила сваку америчку војну победу после хладног рата, нарочито захваљујући стелт технологији. Међутим, противници САД су развили нове технологије, укључујући разне врсте радара, који се одлично носе са такозваним невидљивим авионима.

 

«У ствари, сила САД може да колабира у најнезгоднијем тренутку током сукоба са Кином око Тајвана или са Русијом у Балтичком мору», упозоравају стручњаци.

 

Уз то, The Global Times, чије су објаве у складу са ставовима кинеских власти, прети САД и новом Председнику Трампу у случају да подржи Тајван.

 

«Неопходност придржавања принципа «једне Кине» није хир Кине. Сваки амерички Председник мора да поштује овај принцип ако жели да задржи кинеско-америчке односе на одговарајућем нивоу и да се са уважавањем односи према поретку који влада у азијско-пацифичком региону. Ако Трамп, по ступању на дужност, напустити политику «једне Кине», наш народ ће захтевати реакцију Владе. То није тема око које се преговара», пишу новине.

 

Узгред, 2016 године је кинески Министар одбране Чанг Ванцјуан званично позвао више од милијарду Кинеза да се припреме за народни рат да би се на мору заштитио суверенитет земље. Новинска агенција «Синхуа» је објавила да је Министар најавио Кинезима да постоји претња земљи на мору.

 

«Војска, полиција и народ треба да се припреме за мобилизацију да би заштитили суверенитет и територијални интегритет земље», рекао је Министарства одбране Кине и наредио промовисање масовног запошљавања у јединицама цивилне одбране».

 

Поред тога, кинеска Влада је објавила своју најновију «Белу књигу», то јест нову војну доктрину у којој су јасно наведене све промене у стратегији одбране државе. Суштина нове доктрине је «Ми не нападамо вас уколико ви не дирате нас«.

 

У «Белој књизи» ипак остаје једна непромењена ставка у којој се каже да ће Трећег светског рата бити. Није битно када, није извесно ко ће га покренути, али ће до њега сигурно доћи, тако да Кина мора бити спремни. И, највероватније ће се рат водити са САД, пише у кинеској «Белој књизи».

 

Узгред, адмирал кинеске морнарице Ву Шенли је већ упозорио америчку морнарицу рекавши да, ако САД наставе са провокацијама, то би могло да изазове тензије у првим редовима снага обе стране на мору и у ваздуху, што би могло довести до ситног инцидента због кога ће почети рат.

 

«Русија и Кина су уједињене и теже да поткопају позицију САД, свог главног супарника. Пекинг и Москва су већ постали савезници у Савету безбедности УН где су више пута блокирали иницијативе Вашингтона», подсећа лист Atlantic.

 

«Сем тога, Русија и Кина покушавају да неутралишу хегемонију САД и кроз формирање нових мултинационалних институција, укључујући и Евроазијску економску унију на чијем челу је Москва», кажу експерти.

 

Војни сукоб између Пекинга и Вашингтона би могао да започне случајно, кажу аутори у новој студији истраживачке организације RAND Corp, а по њиховом мишљењу би место потенцијалног оружаног сукоба било Јужнокинеско море преко кога иду најважнији трговачки путеви и годишње се превезе робе у вредности од 5 билиона долара.

 

Рат би могао да почне због територијалног спора између Кине са једне стране и других земаља у региону — Филипина, Вијетнама, Тајвана, Брунеја и Индонезије, са друге стране.

 

И, тај сукоб би могао избити сваког тренутка.

 

Ката

 

Извор ПолитОнлайн

Тагови: ; ; ;