После јачања ваздухопловства, следи нова фаза војне сарадње са Русијом. Набавка ПВО система тема разговора са Рогозином у марту

 

 

Међу главним темама разговора између потпредседника Владе Русије Дмитрија Рогозина, који у марту долази у посету Београду, и државног врха Србије биће набавка ПВО система «бук» и «тунгуска». Обнова ракетне заштите Србије биће друга фаза војног аранжмана са Русијом, започетог донацијом шест авиона «миг 29», тенкова и борбених возила.

 

Према сазнањима «Новости», у овом пакету могли би да се нађу и савремени радарски системи који би заокружили систем заштите нашег ваздушног простора. Скица овог посла већ је позната и она подразумева куповину ефикасног система ПВО.

 

— Потпредседник Рогозин ће, када дође у марту, бити на челу делегације руских произвођача наоружања и војне технике. Са представницима Србије они ће разговарати о могућностима за испоруку руске технике, али и о заједничкој сарадњи на развоју борбених система — наводе у Влади Србије.

 

 

У ишчекивању доласка руских авиона и војне технике, Министарство одбране настоји да опреми Војску Србије домаћим наоружањима и средствима. Планирано је да првих 1.500 војника до пролећа добије најсавременију опрему и наоружање. Реч је о припадницима Специјалне бригаде из Панчева који ће бити снабдевени недавно купљеним америчким модуларним пушкама калибра 5,65 и 6,5 милиметара. Специјалци ће први задужити и најсавременију балистичку заштиту, као и низ средстава по усвојеном моделу назива «војник 21. века».

 

— Исту опрему и наоружање добиће још један контингент војника, тако да до краја године имамо око 3.000 војника опремљених по стандардима најјачих армија у свету — објашњавају у Министарству одбране.

 

 

Планирано је да до лета у наоружање Војске Србије и формално уђе хаубица «нора Б52 М15», коју производи «Југоимпорт СДПР». Спремна за употребу је и савремена хаубичка муниција од 122 милиметра, чији је домет и до 40 километара.

 

Артиљеријске јединице требало би да се појачају и самоходним вишецевним модуларним системом «морава». У Техничком опитном центру у току су завршна испитивања овог средства које ће, пошто добије печат војних инжењера, моћи да лансира све врсте ракета које се налазе у наоружању наше војске.

 

— Набавке планиране за 2017. заокружиће набавка оклопног возила «лазар 3», као и почетак модернизације постојећег возила «бов». Ови точкаши биће преправљени на више начина, после чега ће у Војску ући четири основна типа «бова» — набрајају у Министарству одбране.

 

 

Осим припрема пилотског и техничког састава за долазак «мигова», Ратно ваздухопловство преокупирано је и увођењем у наоружање школских авиона «ласта». У висине би ове године требало да буду подигнуте и све летелице типа «орао». Пројекат модернизације «супергалеба Г4» још је на снази, али за овај посао се тражи страни партнер. Ове летелице, по пријему руских «мигова», добиће значајну улогу у обуци младих пилота.

 

 

 

Тагови: ; ; ;