Премиjер Aлександар Вучић изjавио jе вечерас да jе Приштина, поводом поновног отварања железничке линиjе Београд — Kосовска Mитровица, покушала да изазове сукобе ширих размера.

 

 

Вучић jе на ванредноj конференциjи за штампу рекао да су Aлбанци и њихове специjалне снаге покушале током дана да минираjу део пруге, те да су касниjе данас послале из Лужана у Jариње специjалну jединицу, састављену искључиво од Aлбанаца, са дугим цевима, а са циљем да ситуациjу доведу до сукоба.

 

Донета је одлука да се воз који је кренуо из Београда заустави у Рашки да би се сачувала безбедност путника и да би се избегли сукоби.

 

Навео је да су Албанци хтели да сачекају воз, ухапсе машиновођу и тиме доведу до великих сукоба.

 

Упозорио је Албанце да не нападају српски народ на КиМ јер Србија те нападе неће дозволити.

 

Вучић је рекао да је јутрос у 8.30 из Београда кренуо путнички воз, а не тенк или оклопно возило. Навео је да је тај воз требало да спаја људе и градове у складу са законима свих земаља света и стандардима ЕУ и у складу са слободом кретања људи, роба, капитала и услуга.

 

«Онда су почеле да се догађају невероватне ствари», навео је премијер.

 

«Албанци су покушали да минирају пругу, али нису били сасвим способни да ураде то на ваљан начин, а онда су послали јединице са дугим цевима сачињене само од Албанаца на Јариње.»

 

«Албанци су онда послали мимо одобрења и НАТО и било чијег, 17 блидираних оклопиних возила типа кобра са јединицама РОСУ са жељом да испровоцирају сукоб ширих размера на том делу територије.»

 

 

Вучић је рекао да је ЕУ већ обавестио о свему, и да је разочаран њиховом реакцијом. Вечерас ће, такође, о целокупној ситуацији разговарати и са представницима Руске Федерације и НР Кине, а затим ће обавестити и САД. Премијер Србије је додао да «није сигуран да су Албанци све ово урадили без нечијег благослова».

 

 

 

Танјуг/РТС/ Спутњик/Њуз фронт

 

 

 

Тагови: ; ;