Главни противник САД у новом светском поретку је Кином а не Русије, пише ИноТВ, позивајући се на CNN. Господина Тонија Брентона, бившег амбасадора Велике Британије у Русији, су питали како ће изгледати свет без америчког вођства и да ли ће то бити самоорганизовани свет као што је описивао Ричард Хаас.

 

 

«Мислим да је очигледно да се крећемо назад ка свету у коме ће се такмичити велике силе. И како Ричард каже, са таквим светом ће бити много теже изаћи на крај. Али је потребно да се фокусирамо на Русију, јер је она очигледно једна од земаља које су изникле из старог светског поретка. Но, ја мислим да Бернард није у праву када говори о доминантној улози Русије. Русија троши свега десетину новца који се у свету утроши на одбрану, а величина њене економије је двадесети део западне. Она сматра да је ми угрожавамо, а ми се бојимо да она угрожава нас», рекао је Брентон.

 

 

«Мислим да је, све док се крећемо ка светском поретку у коме се државе такмиче, за Запад и за господина Трампа важно питање како ће тај светски поредак да изгледа. Очигледно је да највеће геополитичко такмичење у том свету неће бити са Русијом, већ између САД и Кине. Након тога, важно је да се постави допунско питање, а то је – на чијој страни ће бити Русија? Другим речима, наша инстинктивна суревњивост према Русији, жеља да је изазивамо и да је посматрамо као претњу, гледано из угла Украјине и Сирије, би требало да се преиспита у овом новом глобалном окружењу», каже бивши амбасадор.

 

Ката

 

Тагови: ; ;