Упркос сложној економској ситуацији, Русија је 2016 години постала држава са највећом специфичном тежином у међународном систему односа, оцењује Le Figaro, закључујући да је Запад одавно требало да озбиљно схвати Владимира Путина.

 

Јер, иако се Русија суочава са демографском кризом, сложеном економском ситуацијом и активним одливом капитала, она уопште није колос на глиненим ногама.

 

 

Лист стратешки пробој Путина објашњава и малодушношћу Барака Обаме, који ће у америчкој историји остати као „Џими Картер XXI века”. Наиме, одлазећи амерички Председник је неозбиљно гледао на успон и претње са стране Русије и неосновано је прогласио за регионалну силу.

 

„Било како било, у темељима Путинових успеха је крајње ефикасна стратегија. Немоћним Обаминим речима Путин је парирао неочекиваним дејствима, систематино преносећи тежиште на асиметриност потеза, а управо тиме је своје слабе стране претварао у јаке. Зато су његови резултати више него упечатљиви”, пише Le Figaro, а преносе fakti.org

 

„Избор Трампа за Председника САД дефинитивно је сахранио лидерство Вашингтона. Запад је ослабљен губитком поверења у НАТО, Brexit подрива ЕУ, а Турска мења савезника и намерава да своје базе затвори за Америку. Чак и Јапан иде на зближавање са Русијом да би избалансирао пристисак Кине”, пише лист.

 

„Демократије заиста морају озбиљно да схвате Путинову Русију и њену тежњу да формира осовину демократура. Европи је време да своју безбедност узме у своје руке јер ће је Москва још тестирати. У данашњим условима мека сила, коју Европа толико воли, има смисла само ако иза ње стоји способност да се пружи отпор агресији и да се у све укључе песнице”, закључује лист.

 

Ката

 

Тагови: ; ;