Међународна хуманитарна организација Лекари без граница је упозорила да би Београд могао да постане нови Кале за мигранте које су напустиле европске власти, пише Гардијан.

 

ОДГОВОР АУТОРУ DAILY MAIL: СРБИ, КАО НАЈНИЖИ ОБЛИК ЖИВОТА, ВАС ПОЗДРАВЉАЈУ УЗ ПЕСМУ «ДЕЦУ ВАМ НЕЋУ ОПРОСТИТИ»

 

„Хладни и прљави београдски железнички депом где око 2000 људи тражи склониште од хладне српске зиме, ризикује да постане нови Кале за мигранте које су напустиле европске власти, упозоравају Лекари без граница», пише лист, додајући да се деца боре да преживе температуре које су ове недеље око -15С, без текуће воде или канализације.

 

Лекари без граница су у клиници, коју су отворили у Београду, видели код мигранта промрзлине и опекотине од удисања отровног дима, јер људи пале све што нађу како би се загрејали.

 

Према њиховој процени, у складиштима око главне железничке станице живи око 2000 људи, а готово половина пацијената којима су пружили помоћ је млађа од 18 година.

 

„Србија ризикује да постане нови Кале где су људи заглављени», упозорио је Андреа Контента из те организације, упозоравајући да се у Србији налази 8000 миграната који не могу да крену даље ка земљама ЕУ.

 

„Не можемо да наставимо да избегавамо разговор о реалности, а то је да је балканска рута и даље отворенам али људи остају заглављени јер не постоји безбедан начин да путују», рекао је Контента.

 

Гардијан пише да су многи мигранти одбили да оду у званична склоништа из страха од депортације у Бугарску или Македонију.

 

Ката

 

Тагови: ; ;