Македонски министар спољних послова Никола Попоски оптужио је америчког милијардера Џорџа Сороса да се меша у унутрашње послове Македоније и да покушава де је дестабилизује.

 

 

«Сорос се мешао годинама и наставља да се меша. Преко свог лобија финансира велики број невладиних организација. (Његова фондација) ‘Отворено друштво’ финансира субјекте који се на нетранспарентан начин занимају политиком, што је неприхватљиво», рекао је Попоски у интервјуу за италијански лист Ла верита, који преносе македонски медији.

 

Попоски, који је високи функционер конзервативне ВМРО ДПМНЕ, рекао је да «од тих субјеката долазе медијски притисци и неадекватан утицај на јавно мишљење, али наводно случајно тај притисак увек је у једном правцу, у корист социјалдемократске коалиције (СДСМ Зорана Заева)».

 

«То је, према нама, дестабилизација», истакао је македонски министар спољних послова додајући да Сорос невладине организације у Македонији годишње помаже сумом од скоро пет милиона долара.

 

 

Према његовим речима, Фондација Отворено друштво, откако је присутна у Македонији, потрошила је око 60 милиона долара за македонске невладине организације.

 

«Проблем не представља само огромна сума новца, већ и абнормална концентрација. Пактично, 90 одсто средстава које добијају невладине организације долази из једног извора. Ако се томе дода и факт да се велики део корисника активно занима политиком под капом хуманитарних организација, онда може да вам буде јасно да то не би могло да буде прихваћено од једне суверене државе», рекао је Попоски.

 

 

Мандатар за састав нове владе Македоније, лидер ВМРО ДПМНЕ Никола Груевски 17. децембра прошле године најавио је филтрирање невладиних организација у Македонији, корак који је назвао «десороизација».

 

Критике на рачун понашања Сороса и рада невладиних организација, чије активисте он и његове присталице погрдно називају «соросоиди», Груевски је поновио и у интервјуима два провладина медија почетком ове године, а истакао је и да ставља знак једнакости између Сороса и СДСМ.

 

 

 

«Новости«

Тагови: ; ; ; ; ;