Министар за рад Александар Вулин изјавио је, по повратку из Москве, да ће споразум о пензионом и социјалном осигурању Русије и Србије, који ће ускоро бити потписан, помоћи да наше компаније, посебно грађевинске, буду конкурентније у Русији.

 

 

«Радници из Србије који тамо раде сада плаћају два осигурања, једно фонду у Београду, а друго надлежном руском фонду, што доводи до тога да њихов рад буде за 25 одсто скупљи. Предузећа из Србије зато су мање конкурентна и много скупља», објаснио је Вулин.

 

Министар је нагласио да ће после потписивања споразума Србија моћи да запосли већи број људи на руским градилиштима. До сада није било одговарајућег споразума о социјалном осигурању за наше раднике који раде у Русији, као и за руске држављане који раде у Србији.

 

Споразум ће се односити не само на оне који ће убудуће бити ангажовани на раду у Русији, већ и на оне који су тренутно тамо или су били ангажовани. Уколико су имали одређени радни стаж који су стекли у Русији, у Србији ће моћи да се позову на њега и тај стаж ће се израчунати и прихватити као пензиони основ.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;