Украјински инспектори ће извршити инспекцију обима пријављене војне активности у подручју Ростовске области од 16. до 19. јануара, изјавио је шеф руског Националног центра за смањење нуклеарне опасности Сергеј Рижков.

«Украјина је затражила од Руске Федерације да изврши инспекцију на територији овог региона у оквиру Бечког документа из 2011 који се односи на мере изградње поверења и сигурности», — рекао је он.

 

Рижков је рекао да је Русија  дозволила украјинским инспекторима  проверу руских војних  јединица у периоду од  16-19 јануара, као што је тражила Украјина. Инспекција је планирана да би се утврдио обим пријављених војних активности у области која покрива око 16 хиљада квадратних километара.

 

Пан-европска безбедносна структура обухвата неколико споразума о разоружању, контроли наоружања и мере изградње поверења у војној области.

 

Бечки документ из  2011 предвиђа размену података о војним снагама, планирања и буџета. Поред тога, земље ОЕБС-а пружају једна другој информације о одређеним војним активностима и могућност вршења инспекција.

 

Тагови: ; ;