Председник косовске скупштине Кадри Весељи рекао је данас да ће зид са северне стране моста у Косовској Митровици бити срушен следећег месеца, а председник Општине Северна Косовска Митровица Горан Ракић каже да најава о рушењу зида превазилази оквире приштинских власти.

 

 

 

„Зид ће пасти у сваком случају. Не знам да ли ће то бити 1. или 17. фебруара. Али он ће пасти“, рекао је Весељи након седнице председништва скупштине. Према његовој оцени, зид „представља и промовише концепт поделе“.

 

Одборници Скупштине општине Северна Митровица одложили су ванредну седницу на којој је требало да се расправља и о зиду уз северну страну моста. Отварање моста најављено је за 20 јануар.

 

 

Саграђени зид са северне стране моста изазвао је снажне реакције Албанаца из јужног дела Митровице и власти и опозиције у Приштини. Они траже његово рушење, а локална самоуправа у северном делу Митровице каже да зид не значи нову барикаду и да се ради о потпори за изградњу пешачке зоне.

 

 

Седница СО Северна Митровица одложена је на захтев одборника листе Српска, због довлачења јаких снага специјалне полиције на север Косова у претходна два дана.

 

 

Председник Општине Северна Косовска Митровица Горан Ракић каже да је право локалне самоуправе шта ће градити на територији којом управља и додаје да најава из централних власти у Приштини о рушењу потпорног зида превазилази њене оквире. Горан Ракић је рекао да је Бриселским споразумом договорена ревитализација моста и реконструкција Улице Краља Петра, то јест њено претварање у пешачку зону.

 

„У једној од тачака споразума, јасно је дефинисано да ће радове спроводити Општина Северна Митровица. Косовска скупштина је ратификовала Бриселски споразум, тако да резолуција и изјава о рушењу потпорног зида нема никаквог правног основа. То је нешто што превазилази оквире институција у Приштини“, рекао је Ракић реагујући на изјаву председника косовске скупштине да ће зид бити срушен следећег месеца.

 

Право је локалне самоуправе, додао је Ракић, да одређује шта ће да гради, и оно је регулисано и косовским законима, а и у Бриселу је тако договорено. Ракић је упозорио да изјаве о рушењу потпорног зида изазивају узнемиреност Срба у северном делу Косовске Митровице, поручивши властима у Приштини да „никако не покушавају да то ураде насилним путем“.

 

 

 

Тагови: ;